03/06/11 15:41
(http://www.klassa.bg/)

Всеки трети шофьор признава за превишена скорост

Мила Григорова, „Галъп интернешънъл“, специално за „Класа“

31% от активните шофьори у нас признават, че се е случвало да шофират с над 30 км/ч превишение на скоростта. Данните са от най-новото национално-представително проучване на ББСС „Галъп интернешънъл” по поръчка на в. „Класа”.
През месец февруари у нас бяха въведени изменения в Закона за движение по пътищата. Промените предвиждат увеличение на глобите за превишена скорост, както и въвеждането на „електронен фиш” – снимки на заснетите от полицейските камери и радари нарушения на правилата ще бъдат изпращани на нарушителите и ще служат за наказателни постановления. Целта е да се повиши съобразителността на шофьорите, а и събираемостта на глобите. Във връзка с промените запитахме шофьорите какви нарушения по пътищата се е случвало да извършват и дали са били глобявани от органите на реда.
Малко над 40% от пълнолетните българи притежават свидетелство за управление на МПС. Сред тях редовни шофьори са около 44%, а т.нар. неделни шофьори са около една пета от имащите шофьорска книжка. 23% от притежаващите шофьорска книжка пък заявяват, че я използват по предназначение по-рядко от веднъж месечно или че въобще не я използват.



Около половината от активните шофьори у нас признават, че са извършвали един или друг вид нарушение на Правилника за движение по пътищата. Една трета (31%) от управляващите автомобил признават, че поне веднъж им се е случвало да превишат максималната разрешена скорост с над 30 км/ч – нарушение, което доскоро предвиждаше временно отнемане на книжката.
Мъжете във възрастовата група 26-40 години са най-честите любители на високите скорости – почти 36% от представителите на силния пол и 38% от хората между 26-40 години заявяват, че са превишавали скоростта с над 30 км/ч.
Следващото най-често признавано нарушение е изпреварването на забранен участък от пътя. 22% от анкетираните не крият, че се е случвало да сгафят, като изпреварят на участък с непрекъсната осева линия или знак за забранено изпреварване.
12% от шофьорите заявяват, че поне веднъж са управлявали автомобил, след като са пили малко количество алкохол – една бира, чаша вино или едно малко.
Тази практика е по-популярна в селата, където контролът е по-слаб, отколкото в градовете.
45% от управляващите автомобил се определят като изрядни шофьори, които никога не са нарушавали правилата за движение по пътищата. Най-много оценяващи се като идеални шофьори откриваме сред дамите, висшистите, жителите на малките градове и областните центрове, както и българите с висок социален статус. Цели две трети от жените шофьорки категорично заявяват, че никога не са нарушавали правилата за движение по пътищата по никакъв начин.
Бел. ред.
Очаквайте продължение по темата – каква част от българските шофьори са били глобявани за пътни нарушения и каква част са давали рушвети, за да отърват наказанието.

Изследването е проведено през първите дни на месец февруари, национално-представително е и обхваща 1011 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване