03/06/11 18:26
(http://www.klassa.bg/)

Индустрията на ислямско финансиране ще се утрои до 3 трлн. долара

Търсенето на ислямски активи се ускорява бързо и се очаква да се утрои до 3 трилиона долара до 2016 г., изчислиха от Credit Suisse. За 2011 г. те ще достигнат 1,25 трлн. долара. Според доклада има психологическа връзка между религията и икономическите действия.
Това донякъде обяснява факта, че ислямските финанси днес са едни от най-бързо развиващите се бизнес сегменти, привличайки все повече инвеститори. Между 2004 и 2009 г. средният ръст е 26% годишно, като допреди две години този пазар се оценява на 822 млрд. долара. Инвестициите, които са съобразени с Корана, все още представляват само 1% от целия пазар, но се представят добре и в условия на икономическа криза, смятат банковите експерти.
За разлика от другите видове икономически процеси, при тези, подчинени на ислямските принципи, има определени забрани. Например лихвите са забранени и това е в центъра на инвестиционните стратегии. Спекулациите или залаганията като транзакции също не са позволени – според разбиранията търговията трябва да носи полезни неща на цялата общност. Забранени са и неморалните бизнес дялове, което означава, че инвеститорите не бива да придобиват дялове или компании, свързани със забавленията за пораснали, алкохола, цигарите, свинското или производството на оръжие.
Сред индексите, които измерват добре ислямските пазарни стратегии, е Dow Jones Islamic Market Index. Най-разпространеният метод за инвестиции според изискванията на шериата са ислямските облигации, познати като сукук. Те естествено не позволяват изплащането на лихва, тъй като традиционно се смята, че по-богатите заемодатели поемат неравно нисък риск в сравнение с получателите на заеми. Според доклада на Credit Suisse тепърва глобалните играчи ще се насочват към този пазар.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване