03/06/11 15:37
(http://www.klassa.bg/)

Нарушителите ще бъдат глобявани в целия ЕС

В продължение на години европейците шофираха по магистралите на Стария континент, като превишаваха скоростта, говореха по мобилните си телефони по време на движение и пренебрегваха червения сигнал на светофара . Това ставаше, защото те знаеха, че дори да получат известия за глоба, няма сила, който ще ги проследи до тяхната държава, за да си прибере дължимата сума пари.
Дните на това безхаберие вече са преброени. В края на миналата година 27-те страни - членки на ЕС, подписаха споразумение, според което ще си сътрудничат при събиране на глобите за превишена скорост или при каране в нетрезво състояние, както и ако не се използва предпазният колан.
Преди да стане закон, споразумението трябва да бъде гласувано от Европейския парламент.
„Три пъти по-вероятно е чуждестранният шофьор да извърши нарушение, отколкото местният водач“, заяви Сийм Калас, вицепрезидент на Европейската комисия и комисар по транспорта. „Много хора са склонни да мислят, че когато са зад граница, правилата вече не важат за тях“, добави той.
Белгия, Холандия и Германия вече имат неофициална спогодба да преследват нарушителите, но в другите страни повечето от тях се измъкват ненаказани, като не е възможно да им бъде потърсена отговорност, след като се върнат в собствената си държава. Новата система, която ще влезе в сила през 2013 г., ще се прилага навсякъде в ЕС с изключение на Дания, която има опция да се въздържа от сътрудничество в областта на правосъдието. Междувременно Великобритания и Ирландия, които имат различно законодателство в тази сфера, още не са решили дали да вземат участие в съвместната инициатива.
Според данни на ЕК на чуждестранните шофьори се дължи 5% от трафика, но близо 15% от нарушенията са за превишена скорост. Във Франция този процент по време на ваканционния сезон достига цифрата 50, когато магистралите на страната са задръстени от автомобили на туристи от Германия, Холандия, Белгия и Великобритания.
Съгласно новата директива правителствата ще си разрешат едно на друго достъп до информацията за регистрацията на автомобилите, което ще позволи на страната, където е станало нарушението, да може да изпрати глобата на адреса на нарушителя в друга държава. Искането за плащане на глобата ще бъде написано на езика на страната, в която е регистриран автомобилът. Ако виновникът откаже да плати, тогава правителството на собствената му държава ще се заеме със случая, като глобите са от 70 евро до 95 евро или повече.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване