03/06/11 17:07
(http://www.klassa.bg/)

Трайков: Имаме ниски данъци, подкрепяме високите технологии

Българската икономика се основава на отрасли, които разчитат или на природни дадености, или на евтина работна ръка. Ще стимулираме отрасли с по-голяма добавена стойност. Предвиждаме специални преференции за компании, които инвестират в зелени, енергоспестяващи технологии. Българската агенция за инвестициите се развива като едно гише, за да обслужва бизнеса. Това каза министърът на икономиката Трайчо Трайков пред испански предприемачи в Мадрид по време на форум, в който участваха българският премиер Бойко Борисов и министърът на земеделието Мирослав Найденов.
Законът за ВЕИ е вече в парламента. Досега инвеститорите имаха абсолютното право да ползват префенциални тарифи, а задължение на операторите беше да ги свързват. Сега целта е това да бъде постигнато на най-ниска цена за потребителите. За разлика от Испания зелената енергия влиза директно в сметката, а не се покрива от държавата, обясни Трайков.
Американската компания „Уестингхаус“ пък проявява интерес да участва в дейностите за удължаване живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ както и в доставката на ядрено гориво за реакторите. Това стана ясно след среща на Трайков с Хосе Гутиерес, вицепрезидент на компания, който отговаря за Южна Европа.
Министърът съобщи, че според последните проучвания българската икономика излиза от кризата. 34% е бил ръстът на износа миналата година. Сега основната задача е да се стимулира вътрешното потребление, затова кабинетът разчита на вносители на качествени европейски стоки. Индустриалната политика трябва да е индустриална политика на целия ЕС, а не на една държава. Някои смятат, че могат да изнесат производството в Китай, а научноизследователската дейност да остане в Германия, Франция, Италия, Испания. Но е факт, че когато си тръгне производството, след него си тръгват и научните изследвания. Смятам, че всичко трябва да се прави в рамките на съюза, обобщи министърът и прикани испанският бизнес да използва това, което има у нас – ниски данъци и държавна подкрепа на високотехнологичния бизнес.
До 150 млн. евро кредити може да вземе бизнесът у нас от ЕБВР за подобряване на енергийната ефективност в предприятията, стана ясно след подписването на меморандум за разбирателство между банката и икономическото министерство. Средствата могат да бъдат използвани и за изграждане на мощности от ВЕИ за собствените нужди на компаниите. Освен тези средства, бизнесът може да използва и 200 млн. евро, отпуснати по оперативна програма „Конкурентоспособност“. Това е пилотен проект, с който за първи път в практиката на ЕС средствата от структурните фондове се отпускат по правилата на ЕБВР и финансовата институция се включва като участник в усвояването им, каза министър Трайков. Средствата, които може да получи бизнесът, ще бъдат достъпни в клоновата мрежа на банките, с които ЕБВР ще работи. Европейската институция ще предостави и техническа помощ за 1 млн. евро като ноу-хау при разглеждане и оценка на проектните предложения.
Подобряването на енергийната ефективност у нас до 2020 г. е една от основните точки и в енергийната стратегия на страната, която бе одобрена от правителството през миналата седмица. Предстои документът да бъде разгледан и от Народното събрание.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване