03/07/11 00:01
(http://www.klassa.bg/)

Cisco е най-харесваната ИТ-компания, Facebook - най-мразената

Cisco е най-харесваната ИТ-компания според проучване, направено от NetBase, съобщи „Блумбърг Бизнесуик“. Фирмата е измерила отношението на потребителите към различни марки от бранша на информационните технологии, за да определи кои от тях са най-добре приемани и съответно – кои понасят най-много критики. Анализирани са десетте най-големи корпорации според пазарната им капитализация. В изследването е включено и проучване на постове в социалните мрежи Facebook и Twitter, както и коментари при сайтове за презентация на продукти и новинарски бюлетини за период от една година. Повечето ползватели на интернет обичат да разговарят за технологии, когато са на линия.
Cisco, която е най-големият производител в света на мрежово оборудване, се оказва обичана от 32% и харесвана от 55%, а едва 10% от хората мразят гиганта, а други 3% просто не го харесват. Това нарежда корпорацията на призовото място и за най-малко нехаресвана компания. Според мнението на клиентите може да се разчита на оборудването, което Cisco произвежда.
Социалната мрежа LinkedIn е обичана от 46%, харесвана от 42%, мразена от 8% и не харесвана от 4%. Коментарите за услугата са предимно положителни, като повечето потребители хвалят мрежата, която им помага да общуват с приятели и колеги, както и да се свързват с работодатели. Oracle също влиза в клуба с привърженици в интернет. Според клиенти, Oracle е великолепен и ежедневно дава разрешение на множество различни загадки. Не случайно 48% харесват компанията, 29% я обичат, 16% я мразят, а 8% не я харесват.
Intel се оказва компанията, която не поражда силни чувства в потребителите, но те все пак коментират мощността на чиповете, които произвежда. Световният лидер привлича 52% харесвания от общо 4967 коментара. Други 28% обичат продукцията на фирмата, 12 % мразят корпорацията и 8% не я харесват.
Hewlett-Packard обира много овации в мрежата заради преносимите си компютри и принтерите, които произвежда. Половината от 30 256 коментара показват обич към компанията, други 35% също показват положителната нагласа на потребителите. Около 9% мразят гиганта, а 6% не го харесват особено.
Microsoft е най-големият производител на софтуер в света и може би това е причината да бъде на второ място в класацията по омраза от страна на потребителите. Около 26% от коментарите са изключително негативни към гиганта, като повечето от тях са съсредоточени към самия бранд, а не към конкретен продукт. Компанията, собственик на популярната интернет търсачка Google, е обичана от 55% от потребителите и харесвана от още 30%. Тя е обожавана не само заради ефективното претърсване на интернет, но и за електронната си поща и бързината на браузъра Chrome.
Изненадата поднася Facebook, който си спечели титлата „най-мразена измежду всички ИТ-компании“. 32% от 177 169 коментара попадат в тази категория. Поддръжниците обичат социалната мрежа, защото им позволява да останат в контакт с приятелите, а враговете й я наричат разсейваща. Много потребители не харесват и постоянните промени, които се въвеждат в нея.
Като цяло Twitter е обичан от 52% и мразен от 19%. Подобно на Facebook, някои клиенти са доволни, че са добре информирани и поддържат контакт с приятелите си, докато други се оплакват колко разсейваща може да бъде предлаганата услуга.
Не на последно място се появява и Apple с 55% обич от страна на публиката. За никоя друга компания не се говори толкова много, колкото за гиганта, произвеждащ iPhone, таблета iPad, музикалния плейър iPod и компютрите Macintosh. Най-често фирмата е хвалена за дизайн и ефективност на продуктите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване