03/07/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

Балчик залят с 50 тона мазут, военна спецтехника се бори със замърсяването

Рая Атанасова
raya.atanasova@klassa.bg

Над 50 тона нефтопродукти, най-вероятно мазут, изпуснати в канализацията, са достигнали до пречиствателната станция на Балчик вчера, съобщи Сава Тихолов, началник отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в общината.
Работата по събирането му все още продължава. Замърсяването е установено още в събота, когато голямо количество нефтопродукти са достигнали през канализацията в пречиствателната станция за отпадни води в Балчик. Тогава бяха изпомпани 20 тона гъста маса, която се определя като мазут, в неделя са изпомпани още 20 тона. На сигнала на дежурния в станцията са реагирали веднага „Гражданска защита“ и местната администрация, след което всички оторизирани институции са били информирани, казаха още от общината.
Кметът на Балчик Николай Ангелов е алармирал щаба на Военноморските сили, оттам са осигурили специализирана техника за почистване на нефтопродуктите.
Местната власт сигнализира, че засега нито една от отговорните институции - РИОСВ или РИОКОЗ, не е реагирала и няма техни представители в пречиствателната станция, за да дадат
предписание за работа, както и да осигурят техника и специалисти. Цистерната на ВМС не може да поеме цялото количество, тъй като е с капацитет 5 тона, техниката е недостатъчна, а почивката на екоинституциите може да се окаже твърде дълга, коментираха от общината. Това може да компрометира работата на пречиствателната станция, която е една от най-модерните в България, обясни Тихолов. Никъде не мирише, но цялото съоръжение е затлачено, допълни той. Събраното количество мазут се източва в бункери на старата пречиствателна станция близо до морето.
Замърсяването е предотвратено и локализирано в пречиствателната станция, съобщиха за „Класа“ от Басейновата дирекция във Варна. От регионалната екоинспекция – РИОСВ – Варна, обявиха, че ще разполагат с обобщена информация за причините за замърсяването в днес сутринта. От „Гражданска защита“ пък твърдят, че не разполагат с актуална информация.
Вероятен източник на замърсяването е фирмата "Папас олио", каза кметът на града Николай Ангелов, цитиран от „Дарик“. Още не знаем със сигурност кой е извършителят, каза Тихолов.
До редакционното приключване на броя не открихме на посочените телефони представители на българо-гръцкото акционерно дружество „Папас олио“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване