03/07/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

Димитър Николов, кмет на Бургас: Местното здравеопазване остава проблем

- Г-н Николов, на последното общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) беше направена констатацията, че процесът на финансова децентрализация е спрял и дори се върви в обратната посока – към централизация. Толкова ли е лошо положението?
- Проблемът не е толкова в местните бюджети и функциите им, свързани с републиканския бюджет, колкото по различните сегменти на местните политики. Проблемна например е политиката в здравеопазването, и по-конкретно финансирането от страна на НЗОК към общинските, а и към частните болници. Особено в по-малките населени места намалените бюджети за здравните заведения се отразяват много негативно. В такива случаи, за да функционира местната болница, общината прибягва до съфинансиране със средства от собствения си бюджет. Това се прави, за да се запази здравната структура в съответния регион. Именно ситуацията в местното здравеопазване предизвика основните негативни реакции от повечето колеги кметове на общото събрание на НСОРБ.

- Освен здравеопазването, какви ще са основните акценти в работата на общините през 2011 г.?
- Основният акцент остава работата с европейските проекти и програми, защото те са единственият сигурен финансов източник. Разбира се, това се отнася за тези, които успяват да се справят с това предизвикателство. Много колеги натрупаха солиден опит, административен капацитет и сформираха качествени екипи за работа с европейските фондове, като по този начин печелят проекти и решават локални проблеми за своите градове и региони.

- Заради задълженията си около 40 общини в момента са с блокирани сметки. Това ще затрудни ли работата на местната власт, още повече че тази мярка може да се приложи по отношение на всяка една община?
- Да, това е един сериозен недостатък. Според мен е хубаво да се помисли за промени по отношение на Закона за общинския дълг и парламентът трябва да поеме инициативата за това. В момента общините с блокирани сметки съвсем разбираемо изпитват трудности. Но още по-лошото е, че това се отразява на превеждането на аванси по оперативните програми. Така че в един момент заради някаква малка сума, която конкретна община дължи на частния взискател или търговско дружество, може да се блокират средства по действаща мярка на дадена оперативна програма. Това може да ни вкара в сблъсък със самите правила за усвояване на еврофондовете, а оттам и с предварително съгласуваните срокове по контрактуваните проекти. Тоест, може да се създаде нарушение, без да е виновна общината или конкретният кмет. И оттам вече управляващият орган може да наложи финансова санкция, което ни вкарва в един омагьосан кръг. Затова и колегите са прави, че масовото блокиране на общински сметки ни създава сериозни проблеми с европейските програми.

- Председателят на УС на НСОРБ г-жа Дора Янкова дори спомена, че сдружението може да потърси правата си в Конституционния съд именно заради тези проблеми...
- ...Възможни се всякакви форми на натиск, все пак това са механизми на демократичното общество. Нормално е кметовете да търсят решение на проблемите си именно на професионалния си форум. Не виждам нищо необичайно в това.

- Вие сте кмет на голяма и икономически развита община, конкретно за Бургас 2011 г. по-тежка ли ще е от миналата година?
- Няма да е много по-различна от 2010 г., просто през тази година ще се концентрираме в довършването на големите си проекти. Повечето от тях се финансират по ОП „Регионално развитие“ и ОП „Околна среда“. В тази връзка искам да отбележа, че по отношение на работата с европейските фондове назначаването на бившия ни колега Томислав Дончев за ресорен министър по тези въпроси определено внесе реална, положителна промяна. Важното е, че той внесе духа на практиката, всички знаем, че като действащ кмет Дончев беше един от най-добрите в усвояването на европейските програми. Като слушам и предложенията за следващия програмен период, виждам, че най-сериозните слабости се ликвидират. Важното е в крайна сметка да се даде реален път на европейските проекти в българските общини.

Интервюто взе Николай Коцев
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване