03/07/11 18:35
(http://www.klassa.bg/)

До 2020 г. броят на жертвите от катастрофи пада наполовина

До 2020 г. жертвите на катастрофи трябва да намалеят поне с 50 на сто, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов при откриването на национална кампания за използване на предпазни колани на всички седалки на превозните средства. По думите му смъртните случаи при произшествия не трябва да са повече от 390 за година „За 2010 г. имаме 1000 - 1100 човешки жертви от пътнотранспортни произшествия“, каза Цветанов. Според него това е сериозен спад на загиналите от пътнотранспортни произшествия и подчерта, че този брой се равнява на загиналите през 1965 г.
Национална кампания по пътна безопасност „Коланите спасяват живот! Запази детето си!” се провежда от Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съвместно с посолството на Холандия у нас.
Н.Пр. Карел ван Кестерен, посланик на Холандия, коментира, че двете страни си сътрудничат и в борбата с трафика на хора, което е част от мерките в подписания меморандум за съвместна работа. „Партньорството с БЧК, Холандия и неправителствения сектор са много важни, защото намаляването на жертвите на ПТП е функция не само на МВР, но и на цялото общество“, коментира още Цветанов. Той призова всички, когато се качват зад волана, да предупреждават водача да слага колана.
Информационна кампания за безопасност на движението започва днес и ще продължи до 13 март. В този период по националните телевизии ще бъдат излъчвани аудио- и видеоклипове с образователна цел. Предвижда се да бъде създадена и нова интернет страница, където ще има информация за кампанията. Организаторите на кампанията предвиждат раздаване на листовки и стикери на водачите на леки автомобили, както и поставяне на рекламни билбордове. КАТ започва и засилени проверки за използването на предпазни колани на задните седалки. „С тази акция се цели да се мотивират гражданите да поставят коланите на задните седалки. Това е една трудна и предизвикателна цел”, това каза главен инспектор Красимир Костов от КАТ при стартирането на кампанията.
Според статистиката за 2009 г. са глобени 14 хил. водачи, за 2010 г. - 11 хил., а до този момент за 2011 г. 1100 шофьори са санкционирани за неползване на колани като цяло.
За да насърчат поставянето на обезопасителни седалки за превозване на деца, пътните полицаи в цялата страна ще подаряват играчка на всеки водач на автомобил, който ползва такива седалки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване