03/07/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Испания с план за икономии на енергия, Белгия обмисля плаващ ДДС

Испания въведе 20 мерки за икономия на енергия заради поскъпването на петрола в резултат на размириците в арабския свят, а Белгия обмисля плаващ ДДС за горивата, предадоха световните медии. Испанският план, който влезе в сила вчера, цели да бъдат реализирани икономии, равняващи се на 28,6 млн. барела петрол, или 2,3 млрд. евро при сегашната цена на черното злато, съобщи Франс прес, позовавайки се на комюнике на министерството на промишлеността.
Предвижда се максималната скорост по автомагистралите да бъде намалена от 120 на 110 км/час временно, но за най-малко четири месеца. Освен това Мадрид увеличава дела на биогоривата в бензините от 5,8% до 7%, а гумите за по-икономично каране ще бъдат субсидирани. Правителството в Испания намалява и цените на билетите за влаковете в предградията и на кратки разстояния, а общественият транспорт ще получи допълнителна субсидия от 262 млн. евро. Мадрид се опасява, че покачването на цените на петрола главно заради кризата в Либия може да попречи на и без това вялото възстановяване на икономика след две години рецесия и стагнация.
В същото време правителството в Белгия обмисля намаляването на ДДС за горивата. Тяхната крайна цена се формира от стойността им на борсата, като към нея се добавят акциз и ДДС. В тази връзка се обсъжда да бъде въведен механизъм, който да осигурява по-стабилна цена на горивата за крайния потребител при покачване на цените на едро. Така ставката на ДДС няма да бъде фиксирана, а плаваща, и ще се понижава, когато цените на производителите нарастват. При връщането на цените на горивата към обичайните стойности ставката ще бъде повишавана отново според предложението на петролния сектор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване