03/07/11 15:54
(http://www.klassa.bg/)

Конфликтът в Либия прераства в гражданска война

Кристалина Георгиева, еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи

Кризата в Либия е изключително сложна, защото има хуманитарен елемент вътре в страната, по границите и потенциално по целия свят. Ние успяхме да се мобилизираме и да осигурим посрещането на чуждестранните работници, които напускат Либия, палатки, в които да се настанят, да получат храна и вода и транспорт, с който да се завърнат в своите страни. Битката, която се води в Либия срещу режима на Муамар Кадафи, за съжаление е на път да прерасне в гражданска война. Международният комитет на Червения кръст е на границата да я класифицира като такава.
Много голям проблем е, че нямаме достъп до хуманитарните организации в западната част на страната – района около Триполи. Ние планираме нашите действия на базата на сателитни карти, които ни показват движението на хората. Голям хуманитарен проблем има по границите – в Египет, Тунис, но вече и в Алжир, Нигер бягат предимно мъже, здрави, работещи. Според последните данни бежанците са 213 535 души. Още по-сериозен хуманитарен проблем е потенциалната заплаха за целия свят, която ситуацията в Либия създава с покачването на цените на петрола и на хранителните продукти.
От хуманитарна гледна точка ние имаме няколко приоритета. Първо – мост по вода и въздух за европейците, които искат да напуснат Либия. От около 10 000 души 8000 изявиха желание да бъдат евакуирани. Второ, финансиране на хуманитарна акция, с която да се намали напрежението по границите. Средствата за броени дни се увеличиха от 3 на 30 млн. евро. Европа ще осигури необходимите ресурси, защото ако не овладеем хуманитарната ситуация, тази вълна може да залее и нашите страни и да създаде допълнително напрежение в една вече много сериозна ситуация.

2010 г. бе рекордна с 950 природни катастрофи

Това, което става в Либия, е на фона на една изключително тежка предходна година. 2010 г. беше първата ми година като еврокомисар и първата, в която Европа има такъв комисар, и тя беше рекордна година. Общо 950 природни катастрофи при средно за предишното десетилетие 400. 90% от тях са предимно свързани с измененията в климата. Пет мегабедствия – трите земетресения в Хаити, Чили и Китай, наводненията в Пакистан и горските пожари в Русия. Две хуманитарни катастрофи в Хаити и в Пакистан. Общо щетите са между 100 и 200 млрд. евро. Над 300 хиляди души са жертвите. Имаше и две големи индустриални аварии – в Мексиканския залив и в Унгария. В тези условия ние трябва да увеличим разходите за хуманитарна помощ. Засега 2010 г. е рекордна с над 1,1 млрд. евро, като започнахме годината с бюджет от 800 млн. евро.
Много често си мислим, че природните бедствия са нещо, за което трябва да се притесняват хората в развиващите се страни. За последните десет години обаче 100 хиляди души са загинали от природни бедствия в Европа, а щетите надхвърлят 150 млрд. евро. Най-големият проблем за Европа са наводненията. Ние имаме голямо финансиране в структурните фондове за предотвратяване на наводнения, но европейците като цяло използваме едва 20% от тях.

Йемен е най-застрашен от бъдеща катастрофа

Второто предизвикателство е растежът на населението на планетата, което т.г. минава 7-милиардната граница. В Близкия изток и Северна Африка демографската експлозия е изключително сериозна – около 2% годишен ръст на населението, 60% от населението са под 30-годишна възраст. Над 20% от младите в региона са без работа, в Либия – 40%, в части на Йемен – 60%. В Йемен ситуацията е по-тежка – 3% годишен ръст на населението. Освен това Йемен е отворил границите си за 200 до 500 хиляди сомалийци, които бягат от конфликта. В Йемен има шест войни за шест години. Ако това напрежение избухне, както в Либия, за страната и за света това ще бъде голяма криза.
Третото предизвикателство е урбанизацията. Колкото по-голяма е концентрацията на населението в районите на бедствие, толкова повече са жертвите и щетите. Затова трябва да работим за по-голяма готовност и приспособимост на градската среда за бедствията.
Четвъртото предизвикателство е, че кризите са по-комплексни. Има продължителни кризи, като тази в палестинските територии, или внезапни, но много мощни конфликти, както в Либия, Кот д'Ивоар, Киргизстан. Във всеки един момент между 30 и 40 страни са или в криза, или пред криза, или излизат от такава. В тези нови, комплексни условия ние трябва да градим по съвсем различен начин сътрудничеството между гражданските структури, хуманитарните и военните организации.

Публична лекция на тема „Влиянието на променящия се свят върху европейската реакция при кризи“, със съкращения
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване