03/07/11 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Лекият суров петрол мина $105 за барел, златото с нов рекорд

Петролът продължи възходящата си тенденция, подкрепен от задълбочаващия се конфликт в Либия. Дори новината, че САЩ могат да отворят своя стратегически петролен резерв, не помогна за укротяване на цените. Началникът на канцеларията на Белия дом Уилям Дейли заяви в неделя, че САЩ не изключват възможността да отворят възлизащия на 727 милиона барела стратегически петролен резерв като един от начините за укротяване на повишаващите се цени на суровината. В четвъртък министърът на финансите Тимъти Гайтнър призова САЩ и останалите главни икономики да отворят стратегическите си резерви, за да не допуснат цените на петрола да провалят икономическото възстановяване. Сигнал за това бе драстичният скок на черното злато, който явно ще продължи своето рали и тази седмица, коментират експерти.
Вчера в следобедната търговия суровият петрол се търгуваше за 106,43 долара за барел, а сортът Брент – за 117,65 долара, което остава в близост до най-високото ниво от тази година – 119,79 долара за барел, регистрирано на 24 февруари, показа справка на сайта „Блумбърг“.
Съответно акциите на петролните компании също вървяха нагоре. BP поскъпва с 1,50%.
Черното злато поскъпваше и на електронните борси в Азия, като вчера сутринта и лекият суров петрол надхвърли 105 долара за барел, предаде агенция Франс прес. На борсата в САЩ вчера лекият суров петрол с доставка през април добави 1,7 на сто (1,76 долара) до 106,18 долара за барел. Това е най-високата цена на суровината от септември 2008 г. досега, като от началото на годината петролът е поскъпнал с цели 16 на сто. Точката над рекорда бе поставена още в петък в Ню Йорк, като нефтът стигна 104,64 долара за барел, или с 2,51 долара повече от предишния ден.
Тенденцията на поскъпване на петрола продължава главно заради влошаването на обстановката в Либия и опасенията протестите да не обхванат и други богати на петрол страни в Близкия изток, смятат анализаторите. Либия е четвъртият най-голям износител на петрол в Африка след Нигерия, Алжир и Ангола. По-голямата част от този експорт е предназначен за Европа. Африканската страна, която в нормална обстановка произвежда по 1,6 млн. барела петрол дневно, е свила добива с около 1 млн. барела. Очакванията са това количество да бъде компенсирано от увеличено производство в Саудитска Арабия.
Докато петролът поскъпва, американският долар продължава да се обезценява, а инвеститорите търсят сигурност, като инвестират в злато. Благородният метал достигна до рекордните 1442,95 долара за тройунция в Лондон и по този начин премина предишния си връх от 2 март 1 440,32 долара за тройунция. За миналата година златото поскъпна с 30%. Според най-смелите прогнози то ще достигне 1500-2500 долара за тройунция. Среброто с незабавна доставка пък изкатери 31-годишен рекорд като поскъпна с 3% до 36,6625 долара за тройунция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване