03/07/11 17:05
(http://www.klassa.bg/)

Мирко Цветкович пое и финансите на Сърбия

Теодора Йорданова
teodora.yordanova@klassa.bg

В променения кабинет на Сърбия ще има 17 вместо досегашните 24 министерства, предаде „Блиц“. Премиерът Мирко Цветкович заяви, че ще изпълнява и функцията на министър на финансите. Той изтъкна, че в правителството ще има една трета нови хора.
Цветкович каза за телевизия Б92, че причината на реконструкцията не е лошата работа на отделните министри, а нуждата да се състави правителство, което ще бъде в унисон с европейските критерии. Броят на ведомствата е намален, не защото министрите са работили лошо, а за да бъде кабинетът по-ефективен. Премиерът добави, че промените не са козметични, а става въпрос за сериозна реконструкция.
„В по-малка степен ще се чувства, че това е коалиционно правителство, сега ще имаме структура, която е много по-здрава и кохерентна. Сигурен съм, че ще бъде постигната по-голяма ефективност. Няма да има вече Динкичева или моя политика, ще има само политика на правителството“, заяви премиерът. Динкич наскоро подаде оставка като вицепремиер и министър на икономиката.
Според промените министерството на търговията ще премине към министерството на селското стопанство, горите и водите. Министерство на инвестициите няма да съществува, а в едно ведомство ще бъдат просветата, науката, към които ще влезе и доскорошното министерство на вярата и диаспората.
От ЕС съобщиха, че Белград и Прищина днес ще проведат първите директни разговори, откакто бившата провинция обяви независимост от Сърбия, предаде АП. Разговорите ще обхващат сфери като свободата на движение, регионалното сътрудничество и законодателни въпроси. „Целта е да се подобри животът на хората в региона, за да могат Балканите да бъдат в съответствие със стандартите на ЕС“, е заявил високопоставен представител от Брюксел.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване