03/08/11 00:01
(http://www.klassa.bg/)

WPP отчете рекорден ръст на печалбата от 34%

WPP Plc. обяви, че нетната печалба за 2010 г. се е повишила и е достигнала 34%, като ясен знак за възстановяването и развитието на пазарите и засилването на търсенето на реклама в САЩ, и потвърждава прогнозите на компанията за ръст на приходите от 5 % за тази година.
Най-голямата рекламна компания в света, базирана в Дъблин - с 2400 офиса в над 107 страни - притежава редица рекламни агенции, които предоставят и услуги, свързани с проучването на пазара и връзките с обществеността, между които са водещите Grey , Burson-Marsteller , Hill & Knowlton , JWT , Ogilvy Group , TNS и Young & Rubicam.
WPP отчете, че нетната печалба е достигнала £586 милиона спрямо £437.7 милиона година по-рано, а нивата на приходите са достигнали до £9.33 млрд. За сравнение през 2009 г. те бяха £8.68 млрд.
Силният финал на 2010 г. ще продължи като тенденция и през 2011 г., сочат оптимистичните прогнози на компанията, които се основават и на резултатите за приходите през януари, отчитащи 8% ръст.
Според анализаторите на рекламния гигант – сред чиито клиенти са Unilever NV, Johnson & Johnson и FordMotor Ко - затвърждаващият се ръст на постъпленията се дължи на изключително силния рекламен пазар в САЩ, както и бързия растеж в Азия и Латинска Америка. Същевременно високите нива на рекламното купуване във Великобритания предотвратиха задаващите се опасности от придобивания, продажби и компенсираха следствията от промените в курсовете на валутите.
WPP постигна през четвъртото тримесечие увеличение от 8.5% на приходите си, а през предходното 7.5% на годишна база.
Според очакванията на WPP оперативната печалба през 2011 г. ще нарасне с 0.5 процентни пункта спрямо 2010 г., като достигне 13.7%. Основание за тази прогноза дава постигането на добрия марж от 13.2% за изтичащата година.
Компанията потвърди, че това ще вдигне нивата на изплащането на дивидентите от 30% на 40%, след като се издължи на акционерите за предходните 12 месеца.
Рекламните агенции бяха сюрпризирани от недалновидните мнения на анализатори през годината, които предричаха удар върху бранша и рекламистите заради рецесията и интернет, коментира сър Мартин Сорел, главен изпълнителен директор на WPP.
„Не мисля, че това когато и да било може да се случи. Все пак резултатите от тази година показват, че бизнесът е много по-устойчив от очакваното“, подчерта Сорел.
Въпреки положителните резултати, които потвърждават и повечето от собствениците на традиционни медии като ITV, все пак според мнението на главния изпълнителен директор на WPP, големите предизвикателства остават и те са по отношение на адаптирането към света на цифровите технологии, тъй като вече има следваща цел пред „новите медии“ – те да успеят да вдигнат приходите до нива от 35% - 40% за WPP, спрямо сегашните 29%.
Сред стратегическите цели пред WPP е и постигането на ръст от 35-40 на сто от развиващите се пазари, и особено от страните БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване