03/08/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Бизнесът ни е сред топоптимистите в Европа за нови работни места

Българският бизнес е сред най-големите оптимисти за наемането на нова работна ръка през второто тримесечие на 2011 г., показва проучване на компанията за човешки ресурси Manpower. С 15% ръст на очакваните отворени позиции в следващите три месеца България е на второ място в региона на Европа, Близкия изток и Африка. Изпреварва ни единствено южната ни съседка Турция. За второ поредно тримесечие работодателите там споделят най-силните в региона планове за увеличение на работната сила и тяхната прогноза стига впечатляващите +35%.
От регионална гледна точка работодателите в Гърция споделят отрицателни очаквания за нарастване на заетостта за четвърто поредно тримесечие, като тяхната прогноза стига разочароващите - 10%. В други близки на България държави нетният обзор на заетостта на Чехия е +4%, на Унгария +3%, на Полша - +12%, и на Словения - +5%.
Зад България остават развити икономики като Белгия и Германия, където се очаква ръст от 12% и 9% съответно. Плановете на Ирландия, Италия и Испания обаче не включват отварянето на нови работни позиции, а дори обратното – там работната сила ще намалее с -3%, -2% и с -4%.
В глобален мащаб оптимизмът на българския бизнес е на 17-о място сред 39 икономики. Водач е Индия с внушителните 49%, следвана от Тайланд – с 45 на сто. Трета е Бразилия с 40%. Прогнозите на компаниите в Коста Рика, Перу и Мексико изпреварват тези у нас, като те са за 16% ръст на очакваните отворени позиции в следващите три месеца.
Разчетите за следващото тримесечие се подобряват в 18 държави спрямо предходните три месеца, а спрямо година – в 25. В САЩ работодателите в 10 от 13 основни индустрии ще наемат нови хора. Работната картина в 21 държави от Европа, Средния изток и Африка остава скромна, като подобрение се отчита в 15 страни. Забележително сред водещите оптимисти са работодателите от Източна Европа, като първенци са Турция, България, Белгия и Полша, а на опашката са Гърция и Испания, пише още в доклада.
В Германия най-позитивни са очакванията, свързани с транспорта и комуникациите – там нагласите отчитат най-висок скок от 2003 г. насам, когато се започва да се прави проучването. Прогнозите за наемане на нови служители е значително за последните пет години и в Белгия, водено от рекордни стойности на оптимизма в сферите на финансите, застраховането и недвижимите имоти. За американския регион – плановете на бизнеса за нови позиции са стабилни, или се подобряват в седем от десет държави. Водачи са Бразилия, Аржентина и Панама, а с най-ниски очаквания са компаниите от Гватемала.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване