03/08/11 17:55
(http://www.klassa.bg/)

ВСС уволни "социално слабата" съдийка Деница Урумова

Ана Михова

Висшият съдебен съвет уволни вчера дъщерята на съдията от Върховния административен съд Николай Урумов – Деница, от позицията й на младши съдия в Благоевградския окръжен съд. Така тя стана първият магистрат, който напуска системата заради имотния скандал в Приморско, който избухна през миналата година.
Съветът реши, че Урумова е уронила престижа на съдебната власт, компрометирала е честта на професията с поведение, което противоречи на стандартите за безукорна репутация.
Първоначално дисциплинарният състав на ВСС предложи на своите колеги наказанието на съдийката да бъде намаляване на заплатата с 20%. По време на заседанието обаче членът на съвета Светла Данова поиска нейното уволнение. Общо 13 от 21 присъстващи приеха предложението и Урумова беше уволнена дисциплинарно. Шестима се въздържаха, а други двама гласуваха "против".
Дъщерята на съдията от ВАС, който заради същия скандал беше понижен от шеф на 3-то отделение на редови магистрат във ВАС, получава правото на строеж върху парцел на първа линия в морския град като "социално слаба" през 2007 г. Тогава тя все още не е младши съдия. Урумова е и единствената от всички замесени в скандала, която строи върху своя парцел кооперация със стаи за настаняване и кафене.
Пак заради имотния скандал в средата на януари ВСС махна Веселин Пенгезов от председателското място в Софийския апелативен съд. Междувременно докато съветът решаваше за Деница Урумова, Инспекторатът към ВСС представи отчет за извършените проверки през 2010 г. На събитието обаче не отиде нито един член на съвета.
В доклада си главният инспектор Ана Караиванова констатира, че ВАС има противоречива практика по делата за наложени дисциплинарни производства. Според инспектората с някои свои решения Върховният съд "изгражда впечатлението за толериране на дисциплинарните нарушения и тяхната безнаказаност и засилва недоверието към българското правосъдие".
Друг проблем, установен от инспекторите, е съхраняването на веществени доказателства. В редица съдилища не се изготвяли протоколи за приемане на веществените доказателства, прокуратурите пък не съхранявали веществени доказателства или съхранявали само отделни вещи, които могат да бъдат държани в каса.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване