03/08/11 00:02
(http://www.klassa.bg/)

Марияна Велкова, изп. директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия: Подготвяме 12 стратегии в помощ на експортния потенциал на бизнеса


Марияна Велкова е завършила Английската гимназия във Видин и право вСофийския университет  „Св. Климент Охридски“. Има магистърска степен по икономика от УНСС. Започва трудовата си кариера в Министерството на търговията през 1993 г. Заемала е поста на директор на дирекция и ръководител на инспектората в Министерството на икономиката. Била е член на Държавната комисия по хазарта. От ноември 2009 г. оглавява Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.


- Госпожо Велкова, какво трябва да направи собственик на малка фирма, за да получи помощта на вашата агенция?
- Внимателно да следи информацията, която публикуваме както за различните схеми по ОП „Конкурентоспособност”, така и за проекта за насърчаване на интернационализацията на българските предприятия, по който ние сме бенефициент. Освен това имаме и десет регионални сектора в страната, в това число и в София, към които фирмите могат да се обръщат във всеки един момент. В пакета документи по обявените схеми са включени и критериите, на които трябва да отговарят кандидатите и въз основа на които се извършва оценката. Смятам, че с цялата информация, която предоставяме, едно предприятие може дори да си самооцени проекта. Едновременно с насоките се публикува и наръчник за оперативно ръководство. Той е изключително ценен за изпълнението на получилите финансиране проекти.
Колкото до интернационализацията на българските предприятия, непрекъснато публикуваме обяви за различните изложения по света, на които организираме национално участие. Тези дни успяхме да качим на сайтовете на повечето областни администрации индикативната програма за изложенията през втората проектна година. Отсега всички желаещи биха могли да се запознаят с нея и съответно да кандидатстват за участие. Искам да подчертая, че програмата за изложения е съставена в тясна връзка с браншовите организации. Именно те ни посочват кое изложение е важно за даден бранш, къде е добре да се проведе търговска мисия, какви биха били ползите за българския бизнес и пр. Желанието ни е да сме максимално близо до бизнеса и потребностите му.

- Какви ще бъдат основните моменти във вашата дейност през тази година?
- И през тази година нашата работа ще бъде свързана с насърчаване на предприемачеството и създаване на устойчива система за ефективно, прозрачно и законосъобразно изпълнение на програмите и проектите, съфинансирани от Европейския съюз. Вече имаме нов процедурен наръчник, регламентиращ процесите както в Междинното звено, така и в Управляващия орган на ОП „Конкурентоспособност”. Основната ни цел е да оптимизираме процесите и да съкратим сроковете за разглеждане на документите. От края на миналата година в сила е новият образец на декларация по Закона за малките и средните предприятия. В момента се разработват подробни указания за нейното попълване. С нея фирмите доказват в коя категория – микро-, малки или средни предприятия – попадат. Тя служи при кандидатстването в различни процедури, там, където това е необходимо. Искаме да решим и друг проблем – забавеното плащане към бенефициентите. Срокът, който сме определили за разглеждане на отчетите по новите процедури и общи условия на договорите, е 40 работни дни.
Възложили сме разработването на 12 експортни стратегии. Смятам, че те максимално ще помогнат на бизнеса да развие експортния си потенциал. Същевременно ще обучаваме предприемачите как да организират износа на своята продукция, ще продължим да организираме тяхното участие в международни изложения и бизнес мисии. Тук също стремежът ни е да опростяваме правилата. Например вече не искаме от фирмите банкови гаранции при участие в изложенията, въпреки че по този начин поемаме известен риск.
Разбира се, давам си сметка, че за бизнеса една година е много време. Той е в правото си да иска по-бързо да се променяме. Но промените в администрацията са свързани с определени процедури, които също трябва да се спазват. А те изискват технологично време.

- С какво реално тези експортни стратегии ще помогнат на бизнеса?
- Те имат за задача да проучат тенденциите на световните пазари и да дадат точна информация на нашия бизнес къде той има най-големи шансове и възможности да изнася своите стоки. Тяхното разработване ще бъде възложено чрез обществена поръчка. Когато бъдат готови, ще бъдат публикувани на експортния портал, който също се разработва от нашата агенция. Това става по линия на вече споменатия проект за насърчаване интернационализацията на българските предприятия. Той е на обща стойност над 27 млн. лв. Тези средства трябва да бъдат усвоени до 2013 г.

- Как работите с браншовите организации?
- По данни на статистиката в момента у нас съществуват около 350 хиляди действащи малки и средни предприятия. Браншовите организации защитават техните интереси и затова поддържаме постоянна връзка с тях. Представителите на браншовите организации са неразделна част от експертните групи, които създаваме при подготовката на различни документи. Моето мнение е, че трябва да има промени в Закона за малките и средните предприятия, които да регламентират принципите, залегнали в „Small business act”. Затова сме помолили браншовите организации за конкретни предложения. Консултативният съвет за насърчаване на малките и средните предприятия, чийто председател е министърът на икономиката, енергетиката и туризма, на последното си заседание реши да се подготвят и промени в Националната стратегия за развитие на малките и средните предприятия. Освен това, програмата за всички изложения и търговски мисии се изготвя в тясно сътрудничество с браншовите организации.

- Хората от бизнеса понякога сами признават, че им липсва достатъчно предприемаческа култура, особено при кандидатстването по оперативните програми?
- Наистина съществува подобен проблем. На нас ни е ясно, че представителите на бизнеса, особено на малките предприятия, не са достатъчно подготвени в това отношение. Затова започваме обучение на бенефициенти. Първото обучение ще бъде в средата на март, тъй като предприемачите в момента получават договорите си. Отчитаме тази празнота и затова и в другите обучения, които ще организираме през цялата година, ще включим модули за кандидатстване по ОП „Конкурентоспособност”.

- Кои са основните проблеми пред малките фирми при кандидатстването им по оперативна програма „Конкурентоспособност“?
- Опитът ни от миналата година показва, че те са свързани основно с подготовката на документи по проектните предложения. Проблем създават различните декларации – за малки и средни предприятия и за получените минимални и държавни помощи. Ето защо беше създаден новият образец на декларация за малки и средни предприятия. Друг проблем е представянето на годишния отчет за дейността, който е предназначен за статистически цели. Хората трудно различават този годишен отчет от финансовия отчет, който фирмите изготвят. Отчетът, който ние искаме, съдържа максималния обем от информация, необходима ни при оценката на проектите. Той съдържа информация, която липсва във финансовите отчети, например справка за броя на заетите лица, осъществения износ и т. н. По програмата за международно признати стандарти фирмите срещат трудности при определянето на професионалния опит на експертите. Когато им искаме документи за професионален опит, те често представят документи за квалификация. Опитваме се да решаваме всички тези проблеми своевременно, участваме в обсъждането им, организирано от управляващия орган.

- Много е модерно да се говори за административен капацитет, достатъчен ли е той у нас?
- Той зависи от две неща: от оптималното структуриране на държавната администрация и от добрата квалификация и опит на нейните служители. Реално имаме потребност от още добри експерти.

- Какво предвиждате да направите за обучение на бизнеса?
- В момента се подготвя специална програма. Първите десет семинара трябва да бъдат организирани до 20 април. И тук работим съвместно с браншовите организации и работодателските организации. Ние имаме собствен анализ, но искаме да чуем и тяхното мнение за това от какво точно се нуждаят предприемачите.

- Защо над една четвърт от фирмите се отказват от европарите, въпреки че техните проекти са спечелили?
- Основната причина е кризата и липсата на пари за съфинансиране, която тя породи. Освен това понякога фирмите отчитат, че с течение на времето отпада и необходимостта от реализирането на даден проект, особено що се отнася за технологично обновление. Просто тук нещата са доста динамични.

- Как ще коментирате факта, че определени браншове като текстила и производството на мебели не са допуснати да кандидатстват по мярката за технологично обновление на малки и средни предприятия?
- Част от критиките на Еврокомисията при изпълнението на ОП „Конкурентоспособност“ бяха свързани с липсата на фокусиране върху определени приоритети. Когато има ограничен ресурс, той трябва да бъде насочен към секторите, които носят най-бързо и най-много добавена стойност. В този смисъл тази политика е правилна. Друг е въпросът, че отделни елементи в нея могат да бъдат преразгледани. Предстои анализ на резултатите от кандидатстването по отворената схема за технологично обновление. До края на 2011 г. се предвижда още една процедура, в която могат да бъдат допуснати и браншовете, които сега нямат достъп. Всичко зависи от резултатите и изводите вследствие на анализа.

Интервюто взе Евгени Гаврилов
e.gavrilov@klassa.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване