03/08/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

Оборудването за АЕЦ "Белене" може да отиде за Козлодуй

Евгени Гаврилов
Георги Велев


Руското оборудване за изграждане на единия блок на АЕЦ „Белене“ може да бъде прехвърлено за строеж на VII реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Такава идея лансира вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него по този начин площадката на АЕЦ „Козлодуй“ ще остане с руско оборудване, а за площадка „Белене“ ще бъде обявен конкурс за друг инвеститор, за строеж на ново ядрено съоръжение. Министърът добави, че вместо два реактора край Белене, може да бъде построен един блок в АЕЦ „Козлодуй“. Трайков обаче не уточни повече подробности.
Основната част от оборудването за АЕЦ „Белене“ вече се изработва от подизпълнители на руската корпорация „Росатом“, като за него страната ни е платила 350 млн. евро. В момента продължават преговорите между българската и руската страна за цената на АЕЦ „Белене“, като до края на месеца се очаква да има конкретни предложения. Руската страна не е отстъпила от цена от 6,297 млрд. евро за строежа на два 1000-мегаватови блока край Белене, докато българската позиция е, че изграждането им не може да надвишава 5 млрд. евро.
Идеята оборудването за АЕЦ „Белене“ да се използва в централата край Козлодуй не е обсъждана с нас, каза вчера пред „Класа“ изпълнителният директор на Първа атомна Костадин Димитров. Той обясни, че преди да започне строеж на нов блок в АЕЦ-а, трябва да се направи конкурс и да се избере конкретна технология за реакторите. Идеята не е за подценяване и е възможно да се случи, каза още Димитров.
Подобен вариант не носи нищо добро за страната ни, защото ние в момента нямаме какво конкретно да предложим на инвеститорите, контрира вчера Йордан Костадинов, бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“. От НЕК, които са инвеститори в проекта, не бяха открити за коментар.
В момента на площадката на Първа атомна работят само V и VI блок, чиито експлоатационен живот изтича през 2017 г. и 2019 г. Възможно е американската компания „Уестингхаус“ да прояви интерес за удължаване живота на реакторите, защото участва в тяхната модернизация, каза още Трайков. Министърът се срещна през миналата седмица с вицепрезидента на компанията за Южна Европа Хосе Гутиерес, с когото е обсъдил и възможността за доставки на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване