03/08/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Продадоха ТЕЦ "Брикел" на компания от Сейшелите

КЗК е разрешила собственикът на ТЕЦ „Брикел“ - „Калиста 2004“ да бъде закупен от компанията „Молер корп“, става ясно от сайта на антимонополната комисия. Фирмата „Молер корп“ е регистрирана в Република Сейшели и се представлява от Джоана Линдзи Рита Алсиндор, обясниха от КЗК. Освен ТЕЦ „Брикел“ компанията е придобила и фирмата „Траял България“, която е дъщерно дружество на сръбски завод за гуми. И двете компании се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. Централата край Гълъбово трябваше да спре през септември 2010 г. заради наднормени замърсявания и изчерпани разрешените за работа часове. Заради това, че фирмата осигурява отоплението на Гълъбово, затварянето й бе отложено.
Проблеми с продължаване на дейността си може да има и друга компания, свързана с Ковачки – ТЕЦ „Бобов дол“. Дружеството е поискало да му бъде удължена лицензията за производство на ток, издадена от ДКЕВР. Компанията обаче не е предоставила достатъчно доказателства, че може да изпълни инвестиционната си програма. В доклада на енергийната комисия е записано е, че Първа инвестиционна банка ще даде кредит за изпълнение на инвестиционните програми на ТЕЦ-овете „Бобов дол“ и „Брикел“, но не са посочени конкретни стойности и разпределение на средствата. От „Консорциум Енергия МК“, собственици на ТЕЦ „Бобов дол“, планират да изградят сероочистващи инсталации на трите блока на централата до края на 2015 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване