03/08/11 18:03
(http://www.klassa.bg/)

Транспортният министър поиска проверка за картел при горивата

Министърът на транспорта и информационните технологии Александър Цветков поиска вчера от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) да проверят дали има картелно споразумение при определяне цените на горивата. Писмото на министъра е вследствие на подадени сигнали от браншови организации в автомобилния транспорт за зачестили оплаквания от техни членове, които имат съмнения при формирането на крайните цени на горивата, обясниха от ведомството.
И преди две години след сигнали на превозвачите бяхме проверявани. Тогава се оказа, че няма картелиране, че няма спекулация при определяне на цените на горивата, коментира пред „Класа“ Иван Костадинов, търговски директор на „Петрол“. Той обясни, че компанията е готова да предостави цялата налична информация. Превозвачите един път завинаги трябва да се успокоят, че никой не ги лъже, допълни Костадинов.
Пазарът на горива е проверяван сравнително скоро и не е в програмата ни, коментираха от антимонополния орган. От там обаче уточниха, че след като получат сигнала, ще преценят какви действия да предприемат.
Междувременно от „Лукойл Нефтохим Бургас“ съобщиха, че с близо 3% се вдига цената на едро на основните горива у нас. Бензин А-95 Н поскъпна с 2,78% и вече на едро струва 2350,80 лв. за 1000 л. Бензин А-98 Н се повишава до 2446,80 лв. за 1000 л, което е увеличение от 2,67 на сто. При дизел Б3 поскъпването е с 2,11% и той вече струва 2442 лв. за хиляда литра, а евродизелът - 2380,80 лв./1000 л (нагоре с 2,16%). Газьолът също се увеличава с 2,19 на сто и вече струва 2352 лв. за 1000 л. От „Лукойл“ обясниха, че причината за поскъпването е продължаващото наслагване на негативни обстоятелства на световните пазари. Котировките на горивата в целия ЕС продължават да се покачват, показват и данните на Platts European Marketscan, предоставени от „Лукойл“. Според тях само в първите дни на март бензините са се увеличили с 49 долара, а дизелът с 32 долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване