03/09/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

539 проверки е извършила ИА "Медицински одит"

Общо 539 проверки в здравната система е направила ИА „Медицински одит” през изминалата година. Това става ясно от годишния доклад на агенцията, съобщиха вчера от Министерство на здравеопазването. През миналата година са постъпили общо 553 жалби в агенцията, от които 73% са били свързани с качеството на медицинското обслужване, а 14% с наличието на корупция. При проверките в 175 лечебни заведения е установено, че са нарушени правата на пациентите относно оказването на своевременна и качествена медицинска помощ, както и на получаването на информация от лекаря в подходящ обем и форма. Агенцията е извършила и проверки на изпълнението на изискванията по 23 медицински стандарта в 141 лечебни заведения. Нарушения са установени в
прилагането на медицинските стандарти „Хирургия,” „Анестезия и интензивно лечение“, „Кардиология”, „Ортопедия и травматология” и др. Най-честите нарушения отново са в неинформирането на пациентите за процедурите, които ще им се правят, в липсата на достатъчно квалифицирани кадри, оборудване и апаратура.


Медици протестираха пред Министерския съвет

Няколко десетки лекари, медицински сестри и пациенти протестираха пред сградата на Министерския съвет вчера срещу водената политика в сферата на здравеопазването. Протестът е организиран от Българския кардиологичен институт. Протестиращите бяха подготвили писмо до премиера Бойко Борисов, в което се посочва, че управлението на здравеопазването през последните 10 месеца е особено лошо, а здравната реформа отново буксува. Те носиха плакати с надписи „МЗ – оставка. Осемдневно да живеят – срам. Кюстендилски стандарт”. Медиците изразиха недоволството си и от новите стандарти за лечение на кардиологично болни пациенти, ограничаването на приема, орязването на бюджетите от НЗОК и узурпирането на управлението на НЗОК от корпоративни интереси.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване