03/09/11 00:06
(http://www.klassa.bg/)

9 сектора у нас са с най-големи планове за нови служители

Работодателите в 9 сектора на индустрията у нас имат най-сериозни планове за отваряне на нови позиции. Това показва проучване на компанията за човешки ресурси Manpower, в което са включени 764 български фирми. Секторите производство, финанси, публични и социални услуги, ресторантьорство и хотелиерство и търговия на едро и дребно ще предоставят най-много възможности на кандидатите за работа. Като цяло, един на всеки четири български работодателя заявява, че планира да увеличи нивата на заетост през второто тримесечие, докато само 10% от работодателите планират да намалят своите служители. Така през април-юни българските работодатели очакват заетостта да се увеличи с 15%, при едва 4% в началото на годината.
Най-големи оптимисти са представителите на публичния и социалния сектор, който включва образователни и обучителни фирми, листвани на борсата компании, здравни организации и други. Там всяка четвърта компания планира да увеличи служителите си през следващите три месеца. Бизнесът, включващ ресторантьорството и хотелите, също е сред позитивно настроените. Според данните на проучването плановете за наемане на нови работници значително са се увеличили с 23 на сто. В сектора на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите също планират да наемат повече работна ръка, като прогнозите са отворените позиции да се увеличат с 21%, следвани от производствения сектор с 21% ръст.
В транспорта, складове и комуникации очакванията за са 10% ръст на заетостта, в земеделието, лов, риболов и горско стопанство и в електричество, газ и вода повишението е на 9 на сто.
Според Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия, секторът на обществени и социални услуги е готов да претърпи голямо развитие. Това е индикатор, че все повече и повече българи споделят идеята за ученето през целия живот. Компаниите от този сектор, които са специализирани да помагат на служителите да подобряват своите умения и да придобиват нови, ще се нуждаят от повече таланти, за да отговорят на нуждите на пазара на труда, обясни тя.
По думите й изненадващ е оптимизмът в секторите на търговията на едро и дребно и ютилити сектора, като там отново можем да станем свидетели на разгорещена война за таланти със специфични умения. Компаниите трябва да направят приоритет своите стратегии за привличане и задържане на служители, ако искат да предложат най-доброто на своите клиенти. Освен това, жените могат да допринесат още много за българската икономика, ако им се даде правилният шанс на правилното място и в правилното време, категорична бе Василева.
От друга страна, увереността за увеличение на работната сила на работодателите от сектора на минното дело и свързаните с него дейности остава нулева и без промяна от миналото тримесечие, сочат данните на Manpower.
По региони, най-големи оптимисти са Варна и София. Бизнесът в морската ни столица е най-позитивно настроен към наемането на нови служители, като нетната прогноза за заетост е 21 на сто. Като цяло работодатели от петте региона, които са изследвани, прогнозират, че нивата на заетост ще се подобрят през второто тримесечие. Бизнесът в София очакват темпът на наемане на нови служители значително да се подобри в сравнение с предишното тримесечие, като прогнозата им е за 19% ръст. Работодателите от Русе и Пловдив също са с положителни намерения, като прогнозата е за 17% и за 11% растеж. В същото време регионът на Бургас очаква по-малко увеличение на заетостта от 5%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване