03/09/11 18:01
(http://www.klassa.bg/)

ITB-Берлин започна с оптимизъм за трайно възстановяване

Рая Атанасова
raya.atanasova@klassa.bg

Най-престижното международно туристическо изложение в света ITB-Берлин започна вчера с оптимизъм както за българските фирми, така и за чуждестранните представители на индустрията. Очакванията са, че 2011-а ще е година на стабилно възстановяване и макар минимален растеж.
Разликата с борсата в Лондон в края на миналата година е в по-голямата посещаемост, уточни Донка Соколова, управител на „ДМ Травъл“. Това е може би един от признаците на очакваното възстановяване, коментират участници на българския национален щанд, които са общо около 40. Това показаха и данните на изложбения комплекс Messe Berlin, според които фирмите и страните участници са повече от 2010 г.
„За пореден път търсенето превиши наличната площ на ITB-Берлин, но тази година показваме най-добри резултати“, коментира Кристиан Гьоке, главен оперативен директор на изложбения център. Сега на борсата, която се провежда за 45-и път, има 11 163 участници при 11 127 миналата година и 188 страни при 187 през 2010 г. Първите дни са насочени към професионалистите в бранша, за широката публика той ще отвори през почивните дни. Изложението ще продължи до 13 март.
От друга страна, туроператорите планират тези дни да обменят информация за състоянието на пазарите, които са основни за България, и да обсъдят прогнозите на своите партньори. Конкретни резултати за българските фирми още няма. „Участниците са същите, щандовете са същите, все пак е първи ден и тепърва започват срещите“, обясни Любомир Панковски, управител на „Алма тур“.
България ще акцентира върху популяризиране на културния туризъм като част от идеята ни да се утвърдим като целогодишна туристическа дестинация, това ще бъде темата за пресконференцията, организирана днес. В нея участие ще вземе и министърът на икономиката Трайчо Трайков. Той и български браншови организации ще се срещнат с израелския министър на туризма Стас Мисечников, за да обсъдят перспективите в двустранното сътрудничество в тази област. За първи път в рамките на националното участие на ITB-Берлин МИЕТ организира кръгла маса – дискусия с местни туроператори. Националният ни щанд е на площ от 429 кв. м.
Египет и Тунис също ще представят възможностите за туризъм след последните политически вълнения и отражението на размириците в арабския свят върху посещенията. България ще е една от дестинациите, към които ще се пренасочи поток от туристи за тези страни. Скандинавски туроператори вече насочват групи към Албена, съобщиха от комплекса. Редица германски туристи също ще предпочетат страната ни, съобщиха от „Томас Кук“. Според немския туроператор основният поток туристи сега избират между Испания, Гърция, Турция и България.
Тази година страна - партньор на изложението, е Полша, а организаторите отбелязаха бързото й развитие като туристическа дестинация. Един от основните фактори за интереса към нея ще бъде и фактът, че през 2012 г. тя ще бъде домакин на европейското първенство по футбол заедно с Украйна.
Технологичните и иновативни процеси стават особено важни за развитието на туристическата индустрия. Доказателство за това е, че за пръв път на изложението ще се открие и е-Travel форум. Ще се представят десет нови участника от технологичния бранш, сред които Fact-Finder Travel, Multicom, Peakwork, Accovia, Vilauma, Lufthansa Systems, and Oléry от Франция. Ключово място на международния форум ще заеме и корпоративната социална отговорност сред туристическия бизнес.


Русия, Австрия, Швеция и Белгия са най-уверени в успеха

Икономическият ръст ще задвижи и ръста в туристическия сектор. Международните пътувания ще бъдат между 3-5 на сто повече, посочват прогнoзитe на IPK's World Travel Monitor и Международната организация по туризъм (UNWTO). Това ще постави сектора в тенденция за дългосрочен и стабилен растеж от 4%, записан между 2000 и 2009 г. За Европа това ще бъде година на стабилизирането. Най-големи оптимисти за тази година са Русия, Австрия, Швеция и Белгия, докато Великобритания и Германия са най-малко уверени във възстановяването на големите изходящи пазари. Кризата ще продължи да влияе на избора за пътувания на 65% от европейците, посочват анализите на двете организации. Негативни фактори ще продължават да влияят на възстановяването, сред тях са таксите в авиацията и несигурността на английския пазар.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване