03/09/11 18:02
(http://www.klassa.bg/)

БДЖ с резервен план при стачката на железничарите

Маргарита Димитрова
m.dimitrova@gmail.com

В случай че жп работниците предприемат ефективни стачни действия, по линиите на влаковете ще бъдат пуснати автобуси, заяви вчера министърът на транспорта и информационните технологии Александър Цветков. Той предупреди железничарите, че ако спрат работа, има опасност да не получат възнагражденията си навреме. От стачните комитети на БДЖ и НКЖИ вчера предупредиха, че днес движението на влаковете ще спре за един час – от 10 до 11 ч. Ако въпреки това не се стигне до споразумение с работодателите, ще последват ефективни стачни действия и през следващите дни ще бъде преустановено влаковото движение между 8 и 14 часа.
Между 300 хил. и 600 хил. лв. по-малко приходи ще постъпват в БДЖ при стачка, сочат изчисленията на изпълнителния директор Пенчо Попов. До 1 млн. лв. могат да достигнат загубите за крайните клиенти при спиране на товарните превози, прогнозира пред БНР Георги Минчев, председател на Националното сдружение на българските спедитори.
От двата синдиката – КНСБ и „Подкрепа“, са против да бъдат съкратени 30% от персонала до 2014 г. Това на практика означава освобождаване на 5744 души и е едно от условията на Световната банка, за да отпусне 600 млн. лв. заем за железниците. 140 млн. ще бъдат за НКЖИ, а 460 млн. лв. - за БДЖ. Парите за превозвача всъщност ще са държавно гарантиран заем и ще се използват за погасяване на задължения към банки, доставчици и към инфраструктурната компания.
Не става дума за толкова големи съкращения, в период от 4 години персоналът ще бъде редуциран с около 20 на сто, обясни министър Цветков. По изчисления на заместника му Камен Кичев средно на година персоналът ще се свива с не повече от 5%.
Според Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите към КНСБ, Световната банка не е поставяла условия за конкретен процент на съкращенията, нито за замразяване на заплатите. На въпрос на „Класа“ дали евентуални стачни действия няма да накарат финансовата институция да преразгледа решението си и да откаже заема, Бунев каза, че за БДЖ парите са много важни. След краха на „Кремиковци“ и спада в товарните превози компанията не може да изплаща взетия през 2005 г. кредит за закупуването на дизеловите мотриси Сименс. Защо обаче сметката трябва да бъде платена от железничарите, пита синдикалистът. Според него от движещите се сега 300 влака половината ще излязат от строя до края на годината. От синдикатите настояват да видят каква инвестиционна програма смятат да провеждат мениджърските екипи на двете дружества в близките години.
Товарен влак е дерайлирал между селата Дяково и Делян, община Дупница, и това е провалило насрочените за вчера в 14 ч. преговори между стачния комитет и ръководството на НКЖИ, защото генералният директор е заминал на мястото на инцидента, съобщи Петър Бунев. Пак по негова информация вчера не е постигнат напредък и при преговорите между синдикатите и ръководството на БДЖ.


Променят Закона за жп транспорта

Правителството прие проект на закон за изменение и допълнение на Закона за железопътния транспорт. Част от допълненията са свързани с гарантиране на правата на пътниците. Друга група изменения се отнасят до изменение на въведени разпоредби за сертифициране на железопътните превозни средства. Прецизира се и уредбата за таксите, събирани от управителя на железопътната инфраструктура. Въвежда се правилото таксите да се определят от размера на разходите, произтекли директно от извършването на влаковата услуга. Тези такси трябва да покриват преките разходи за поддържане в експлоатационна годност на мрежата. ЕК е отчела като грешка липсата на тази разпоредба. Спрямо България е образувана процедура за грешки в прилагането на първия железопътен пакет, а именно: че с приходите от инфраструктурните такси се покриват разходи извън поддържането на жп мрежата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване