03/09/11 04:18
(http://e-vestnik.bg/)

Боли ме за България. А вас?

Вени Марковски. Снимка: личен сайт

Мартин Ралчевски е написал статия срещу филма на журналиста от Би Би Си Майкъл Палин. Не съм гледал филма, но от цитираните откъси, както и от предишните негови филми за България, може да се направи извод за това, че човекът показва животът такъв, какъвто е.

Мартин реагира на показаното с писмо до Палин, но в коментара си на филма споделя с нас, българските читатели:

“В България има толкова стойностни неща за показване. Азис и ”Столипиново” ли са най-емблематичните неща в страната ни? Защо не показа лошото лице на Румъния, на Сърбия, на Македония? Всички сме, така да се каже, от едно котило и добре се знаем.”

Предполагам, че той е бил засегнат от показаното, иначе не би реагирал. Но аз също съм се засягал от написано/показано за България и също съм реагирал.

Но Мартин удря не когото трябва и не където трябва. Ако Майкъл Палин бе показал “лошото лице” на Румъния, Сърбия или Македония – нима от това лицето на България щеше да стане по-добро? Не, разбира се. Защото това, че съседите ни са зле, не ни прави по-добре. А за Турция да не говорим – страната, чийто филми вървят нон-стоп по всички наши телевизии, е значително по-напред от нас в много отношения, но най-вече по отношение на работоспособността.

Мартин пита:

Предполагам, че знаете, че България е по-стара държава от Великобритания. България има уникална, собствена писменост, много преди вие да имате такава. България е била християнска нация, когато вие сте били още езичници. Днес България има повече висшисти на глава от населението отколкото Великобритания. България има блестящи учени. България има прекрасни курорти, зимни и летни.

Само че от това, че България е “по-стара държава” не следва абсолютно нищо. Да, по-стара държава е исторически, но ако гледаме по тази линия – Иран е още по-стара държава, пък не са
прокопсали, нищо, че имат и едни от най-големите залежи от нефт и газ. Т.е. историята няма никакво значение за днешния свят. Това, че България има собствена писменост от IX век също нищо не означава, защото Шекспир се е родил в Англия, а не в България. В България, както казва Елин Пелин, ако се роди гений, то това ще е геният на завистта. Това, че в България е било наложено християнството (впрочем, на цената на избиването на голяма част от болярите – това да ви напомня за нещо?) сравнително рано също не ни дава никакво предимство пред английските “езичници”. Защото между това да си християнин и това да си добър човек има – в много случаи – огромна пропаст. Да не говорим, че ние повечето сме източно православни атеисти. Да не говорим за това как се кръщаваме, защо го правим, вярваме ли в Бог и т.н.
За блестящите учени няма смисъл да говорим, защото то си личи по международните им успехи, по връчените им международни награди и отличия, по броя на Нобеловите награди, които са връчени на българи. По изобретенията и откритията, които са внедрени от водещите световни компании, по размера на икономиката… По какво ли не.

И понеже съм сигурен, че до тук вече сред читателите кипи енергия “Как може Вени така да отрича България?!?”, бързам да ви кажа:

не, аз не отричам България.

Аз обичам България, но същевременно ме боли сърцето.

Боли ме, но не когато англичаните пускат филми за Могилино, а когато ние – българите:
- търпим домовете като този в Могилино;
- ...

Публикувана на 03/09/11 04:18 http://e-vestnik.bg/11231/boli-me-za-balgariya-a-vas/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване