03/09/11 22:55
(http://e-vestnik.bg/)

Григор Стоичков: Живков каза - крадете, купувайте, да развием техниката

Тия с парите от задграничните дружества са се отчитали на Луканов и Дойнов, казва бившият вицепремиер отпреди 1989 г.

Григор Стоичков. Снимка: в. “Новинар”

Григор Стоичков е 85-годишен, бивш вицепремиер по време на последното правителство при комунизма. Роден е в с. Горна Малина, Софийско. Като ученик става член на РМС. На 18-годишна възраст влиза в затвора по ЗЗД за укриване на нелегалната печатница на вестник „Работническо дело“. След 9 септември 1944 г. завършва Висшата школа на КПСС (1957). Бил е народен представител в периода от 15 март 1962 до 3 април 1990 г. Бил е и министър на строителството, и на транспорта, член на ЦК на БКП и кандидат-член на Политбюро.

Стоичков е един от малкото комунистически функционери, лежали в затвора след 10 ноември. Беше осъден на 2 години в началото на 90-те години заради това, че заедно с проф. Любомир Шиндеров не са взели мерки за информиране и опазване на населението за радиационното замърсяване от Чернобил в края на април 1986 г. Стоичков преживява инфаркт през 1995 и е освободен предсрочно през април 1996 г. Сега живее във вилата си в столичния квартал Бояна. Интервюто на журналиста Крум Благов е взето за вестник “Ретро”, който излиза само на хартия, и е предоставено от вестника и автора специално на e-vestnik.

- Г-н Стоичков, от две десетилетия циркулират слухове, че някои доверени на тоталитарния режим хора са получили куфарчета с пари след 10 ноември. Вярно ли е това?

- Не знам. Не съм участник. Чувал съм от други да говорят, че това е факт. Но колко куфарчета и на кого са дадени не знам. Даже мислех да съдя една ваша колежка. Публикува едно интервю със Стоян Михайлов и в него каза: „Пред мен Стоян Михайлов и Григор Стоичков потвърдиха, че куфарчета са давани.” Аз никога не съм потвърждавал. Тя ми се обади по телефона и й казах: ”Обърнете се към Румен Сербезов и Васил Коларов.”

- Защо пък към тях?

- Слуховете са, че Румен Сербезов е бил един от играчите при раздаването. Каквото правеше Андрей, го провеждаше чрез него. Преди това Сербезов беше отстранен от Живков и Андрей го възстанови. Някой ми каза, че и Коларов също е бил в течение на тази работа.

- Васил Коларов не беше ли шеф на БНБ?

- През 1990 г. беше в ЦК.

- Значи куфарчета не е имало?

- Веднъж говорих с един, даже не знам как се казва. Срещнах го случайно на „Позитано” 20, заприказвахме се и той ми каза: „Така и така, другарю Стоичков, аз съм от тези хора, които са взели пари. Казаха ми: „Прави фирма, но след това ще помагаш.” Били дадени пари на много хора, а само десет души се отчитали във Висшия партиен съвет. Той бил един от тях. Ама като отишъл там да внесе някаква сума, нямало кой да го оправи. Само това ми е известно.

- Възможно ли е да са раздадени 1-2 милиарда долара, както се говори?

- Не. Според мен това са били пари от ЦК на БКП, а не от бюджета. Пък и държавата нямаше толкова.

- А външнотърговските дружества? Преди 10 ноември те не са ли били създавани с цел икономическо осигуряване?

- Да, определено. Но тия пари не са раздадени, а стана така, че не се върнаха в България. Бях свидетел какво се случи. Живков беше в Япония по времето на Брежнев. За втори път отиваше там. Вижда какво се прави в капиталистическите страни в областта на техническия прогрес, вижда, че изоставаме. На връщане иска среща с Брежнев. Ще ви кажа какво чух лично от Живков ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване