03/09/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

До 9 евро ще поскъпнат самолетните билети в Европа

„Класа“

Включването на самолетния транспорт в Европейската система за търговия с емисии ще доведе до поскъпване на билетите с 1.8 до 9 евро, сочат предварителните изчисления.
Европейската комисия определи тавана на емисиите за авиопревозвачите от 2012 г. Общото количество на разрешените емисии е 213 млн. тона CO2, а през 2013 г. се предвижда разрешеното количество да бъде свито на 208 млн. тона. Това е с близо 3% под обема на емисиите, регистрирани през референтните 2004 - 2006 г.
Определянето на таван на допустимите емисии е важна крачка в процеса на включване на авиотранспорта в Европейската система за търговия с емисии. Нейната цел е да стимулира индустриите в инициативи, които да доведат до преминаване на по-екологично производство.
Така от следващата година всички самолетни компании, които правят курсове от и до страни от Европейския съюз, ще трябва да притежават специални разрешителни за емисии.
Мярката засяга около 4 хил. компании. Те ще получават безплатно 82% от нужните им квоти, а 15% ще бъдат разпределяни на аукционен принцип. Оставащите 3% от необходимите разрешителни ще бъдат заделяни в специален резерв за нови участници или за компании, които отбелязват бурен растеж. Нововъведението няма как да не се отрази върху цената на самолетните билети.


Правилата

От януари 2012 г. всички авиопревозвачи, които оперират в ЕС, включително и неевропейските, ще трябва да намалят отделянето на вредни емисии газове с 3% т.е. отделянето да е до 97% от равнището им през 2005 г. От 2013 г намалението ще е с още 2% т.е. до 95% спрямо 2005 г.
Новите мерки няма да се отнасят в някои определени случаи - например при спасителни операции или полети с хуманитарна помощ, с военна цел или за помощ при пожари. Освен това бързо развиващите се оператори в сектора ще имат отстъпка от 3%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване