03/09/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Египет е толкова важен за САЩ

Робърт Кейгън, Мишел Дън

Сега, когато в Либия се извършва ужасно клане, в Йемен и Бахрейн горят пламъците на революцията, а в Йордания и Мароко се организират протести за политическа промяна, има опасност САЩ и Европа да загубят представа за това кой все пак трябва да бъде най-важният ни приоритет в региона: да помогнем на хората в Египет да завършат своя преход към демокрация и да получат нова възможност за благоденствие.

Защо Египет е толкова важен? Защото е сърцето на арабския свят. Той беше рожденото място на панарабизма по времето на Гамал Насър и главният елемент на мира в Близкия изток по времето на Ануар Садат. Египет, който е с население 80 милиона души - колкото Ирак, Саудитска Арабия и Сирия взети заедно - има голямо и енергично гражданско общество, силно чувствителни, независими медии, широк спектър от политически сили и високо уважавана съдебна система.

Ако Египет може да осъществи прехода към демокрация, това ще проправи пътя към нова ера за арабския свят. Ако Кайро се върне към един или друг вид диктатура, е малко вероятно останалата част от региона да продължи напред без него. Арабската пролет ще оживее или ще умре в Египет.

Правителството на Обама правилно внимава да не оказва прекалено силен натиск. Египтяните са горди и способни и не искат демокрация американско производство. Особено необходимо е да избягваме да се опитваме да диктуваме какви групи могат да участват в демократичния процес в Египет.

Ние обаче можем да окажем важна помощ в различни аспекти - преди всичко икономическа подкрепа. Както в Източна Европа, първата вълна на въодушевление от демокрацията ще отстъпи на въпроси за това доколко тази форма на управление може да осигурява благата. Това, което египтяните най-много искат от нас, е разумна, целенасочена и навременна подкрепа.

Действията, които биха могли да бъдат предприети веднага, са следните.
Първо, опрощаване на дълга. Египет дължи милиарди долари на САЩ и Европа. Този дълг би трябвало да бъде опростен или поне значително намален.
Второ, свободна търговия. Правителството на Буш беше близо до започване на преговори за свободна търговия с Египет през 2005 г., но се отказа заради репресиите на Хосни Мубарак срещу политическите му противници.

След като бъде избрано египетско правителство, което да зачита правата на гражданите, САЩ би трябвало да предложат такива преговори, за да стимулират правителството да възприеме философията на икономиката на свободния пазар. Междувременно Вашингтон може да предложи преференциално търговско споразумение, което Конгресът би могъл да приеме веднага.

Трето, преосмисляне на американския пакет от помощи. Правителството поиска за следващата фискална година същата помощ, както преди падането на Мубарак. Макар че има смисъл да дадем на демократизиращ се Египет поне толкова, колкото му давахме, когато беше управляван от авторитарен режим, сега не е времето за политика на автопилот.

Правителството би трябвало да обсъди с египетските политически лидери промяна на баланса към повече икономическа и по-малко военна помощ. Армията би трябвало да се зарадва да покаже на хората в Египет, че желае да им даде по-голям дял от американската помощ.

Четвърто, частни инвестиции. Сенаторите Джон Маккейн и Джоузеф Либърман се завърнаха наскоро от Египет с ясно послание: египтяните имат нужда и искат чужди компании да дойдат и да инвестират в страната им. Сенаторите предложиха в Египет и Тунис да бъде изпратена делегация от водещи представители на сектора на високите технологии. Правителството би трябвало да помогне за осъществяването на тази идея.

Пето, назначаване на специален служител, който да се занимава с прехода в Близкия изток. За да следи всички тези усилия, правителството ще има нужда от човек със значителни правомощия в Белия дом - някой, който има вътрешното и международното влияние, за да направлява усилията на Пентагона, ...

Публикувана на 03/09/11 22:35 http://e-vestnik.bg/11238/zashto-egipet-e-tolkova-vazhen-za-sasht/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване