03/09/11 17:26
(http://www.klassa.bg/)

Знам тайната на икономическия ръст

Хилари Клинтън, държавен секретар на САЩ
„Блумбърг“


Един от пазарите с най-голям ръст в света може да ви изненада.
Чували сте за новите възможности, които се откриват пред държави като Китай, пред цели региони като Азия и индустрии като зелените технологии. Но един от основните нововъзникващи пазари все още не е получил вниманието, което заслужава. И това са жените.
Днес има повече от 200 млн. жени предприемачи по целия свят. Жените печелят повече от $10 трлн. всяка година и тази цифра се очаква да скочи с $5 трлн. през следващите няколко години. В много развиващи се страни доходите на жените растат по-бързо от тези на мъжете.
Факти като тези би трябвало да убедят правителствата и бизнес лидерите по целия свят да възприемат инвестирането в жените като стратегия за разкриване на нови работни места и постигане на икономически ръст. Много от тях в действителност правят точно това. И все пак, на множеството от талантливи жени не се разчита в достатъчна степен – те са зле платени и нямат достатъчно представителство в бизнеса и обществото.
По света жените вършат две трети от работата, но въпреки това печелят само една трета от доходите и притежават по-малко от 2% от поземлената собственост. Три милиарда души нямат достъп до основни финансови услуги, които смятаме за даденост, като например банкови сметки или кредитни линии. По-голямата част от тези хора са жени.
Несъмнено виждаме ефекта от изключването на жените в Близкия изток, където липсата на достъп до образование и работа попречи на икономическото развитие и спомогна за избухването на граждански бунтове.

Ефект на вълните

Ако инвестираме в образованието на жените и им предоставим достъп до кредит и възможности да започнат малък бизнес, ще стимулираме мощния двигател на напредъка за жените, техните семейства, техните общности и страни. Жените инвестират до 90% от доходите си в своите семейства и общности.
Когато жените получат равен достъп до образование и здравеопазване и разполагат със свободата да започнат свой бизнес, икономическите, политическите и социалните ползи ще се разпространят далеч извън техните собствени домове.
В Държавния департамент на САЩ подкрепяме жените по света като изключително важен елемент от американската външна политика. Включили сме женското предприемачество в нашата международна икономическа политика и популяризираме достъпа на жените до пазарите чрез Закона за ръста и възможностите на Африка, Инициативата за пътища към просперитета и конференциите за жените предприемачи.
САЩ са домакини на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество през 2011 г. и имат намерение да лансират мерки за стимулиране на ръста и за увеличаване на възможностите пред жените в региона. Съдействаме си с частния сектор, за да осигурим субсидии за местни неправителствени организации, които се борят за правата на жените и момичетата.
Насърчаваме правителствата и частния сектор да използват инструментите, с които разполагат, за да осигуряват кредити, банкови и застрахователни услуги на все повече жени. Чрез нашата Женска инициатива ще започнем да запълваме пропастта между половете по отношение на достъпа до мобилни технологии, които ще подобрят здравеопазването, грамотността, образованието и икономическия потенциал.
Това е и основният фокус на моята дипломатическа програма. Където и да отида по света, се срещам с правителства, международни организации и граждански обединения, за да обсъждаме икономическите политики, които ще помогнат на съответната страна да разшири достъпа на жените до работни места и финанси.
Много силни американски компании прегърнаха тази мисия като своя собствена. ExxonMobil обучава жени предприемачи, за да им помогне да пропагандират политики, които да създадат повече възможности. Coca-Cola си постави амбициозната цел в своята програма „5 до 20“ да овласти и обучи 5 млн. нови жени предприемачи по целия свят до 2020 г.
Goldman Sachs Group започна инициативата „10 000 жени“, чиято цел е да отвори вратите на бизнес образованието пред жените, които иначе не биха имали достъп до него. Ernst & Young популяризира производствения потенциал на жените със своята програма „Печеливши жени“, която помага на жените предприемачи да научат ръстови стратегии от някои от най-успешните американски лидери. Компании по целия свят са се ангажирали да повишат производителността, да стимулират икономическия ръст и да впрегнат силата на нововъзникващите пазари чрез по-голямото разнообразие на работната ръка.
Както казва президентът на Световната банка Робърт Зелик: „Равенството между половете е в основата на разумната икономика.“
Правителствата въвеждат закони, които подкрепят икономическото овластяване на жените и разширяват осведомеността по отношение правата на жените. Ботсвана например премахна ограниченията за индустриите, в които могат да работят жени. Мароко вече позволява на жените да започнат бизнес и да получат работа без одобрението на съпрузите им. Боливия прави опити да промени закона за собственост на имотите, така че да се признаят равните права на жените и мъжете да притежават имот.

Удивителни постижения

Тази седмица отбелязахме стотната годишнина на Международния ден на жената. Това е повод да почетем постиженията на жените. Без съмнение изминалият век отбеляза удивителен напредък почти във всяко отношение, като здравеопазването на жените, разширяването на икономическите им възможности, политическите им права и други. Днес жените могат да са лидери във всяка област.
Никога преди не е имало толкова много сили, които да си съдействат за постигане на равнопоставеност между половете. Но Международният ден на жената е и повод да признаем колко много още трябва да се направи, за да се помогне на жените и момичетата по света. Насърчавам всеки, който чете тази статия, да помисли какво може да направи, за да помогне на жените и да облече думите и идеите си в действия.
Ако ние като общества, правителства и бизнеси, решим да инвестираме в жените и момичетата, ще подкрепим усилията си за борба с с бедността, ще насърчим развитието и ще подкрепим стабилността. Когато жените просперират, техните семейства, общности и страни също просперират – а това означава мир и благоденствие за света.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване