03/09/11 17:12
(http://www.klassa.bg/)

Има само трансгранична престъпност

Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи

Българското правителство действително изведе като основен приоритет борбата с организираната престъпност, корупцията и паралелно с това част от сегментите на всичко, което е свързано с незаконните дейности.
Противодействието на прането на пари е част от ефективната борба на правораздавателните и правоохранителните органи. Със Стратегията за национална сигурност, която беше приета от българския парламент само преди няколко дни, се дава възможност наистина да започнем да реализираме последващите стратегии и съответни дейности, които са свързани с националната сигурност. Една от тях е изпирането на пари.
Нека кажем, че прането на пари е неразривна част от организираната престъпност. Трябва да признаем, че страната се забави много в процеса на демократизация от 1990 г. досега. И това спомогна голяма част от парите, които успя да изпере организираната престъпност, да бъдат инвестирани в сериозни хотели или други законни дейности, които са свързани с възможността да бъдат изпрани средствата, реализирани от организирана престъпност в страните от Европейския съюз или извън него.

Успяхме да отворим възможности за работа с нашите европартньори

Затова смятам, че заслуга на българското правителство през последните 18 месеца е, че успяхме да отворим възможността да работим в реално време с нашите евроатлантически партньори. Това направи възможен обмена на информации, защото когато говорим за трансграничната организирана престъпност, ние излизаме извън компетентността на всяка една държава. Няма вече национална престъпност. Има трансгранична организирана престъпност и тя е функция на всичко, което интегрира определени криминални структури на съответните страни.
Винаги съм казвал, че много по-бързо от всички държави в Европейския съюз и в Шенгенското пространство се интегрираха именно представителите на организираната престъпност.
Благодарен съм на „Отворено общество“, защото те се очертават като един традиционен партньор във всичко, свързано с дейността на правоохранителната система и това е още една гаранция на партньорството с неправителствения сектор. Разбира се, на първо място сме благодарни и на „Риск монитор“, които се ангажираха с координацията и усилията, имащи отношение към разработването на стратегията за противодействие на изпирането на пари. Днес, когато имаме вече в един завършен вид на труда на много експерти, се надявам, че той ще провокира и съответния дебат и след това всички предложения ще бъдат взети предвид. В документ се предвижда създаване на междуведомствен съвет, в който участват представителите на всички институции, свързани с борбата с изпирането на пари.

Финансирането на туризма минава през подобни операции

Искам да благодаря на представителите на Европейския съюз и на Европейската комисия за обективните оценки, които бяха давани през последните 18 месеца както в междинния, така и в летния доклад за политическата воля на българското правителство в борбата с организираната престъпност. Тук, разбира се, се включва и противодействието на прането на пари, защото както знаете, в голямата си част финансирането и за тероризма минава през подобни операции.
Благодарен съм и на Държавния департамент на САЩ за изключително конструктивния доклад с критики и с наличието на положителни моменти на политическа воля, и на правителството на САЩ, както и на г-н Джеймс Уорлик за подкрепата на реализирането на подобни добри инициативи.
Това, което е много важно, когато се приема подобна стратегия, е да се ползва добрите практики. Когато стратегията за противодействието на прането на пари бъде приета, тя трябва да бъде реализирана и всички, имащи отношение към нея, да бъдат информирани, което става със специално обучение. Благодарен съм на прокуратурата и на всички финансови институции, които участват в нейното изработване.
Б. р. Публикуваме със съкращения изказване от вчера пред журналисти на вицепремиера Цветан Цветанов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване