03/09/11 04:10
(http://e-vestnik.bg/)

Инвеститори търсят стабилност в Русия

Франс прес

Големите чуждестранни компании обръщат страницата на предишните си неволи и вече без колебание се устремяват към огромните ресурси на Русия, чиято роля би могла да стане още по-незаменима сега на фона на размириците, бушуващи в редица страни производителки на петрол и газ.

Само за няколко седмици в портфейла на Русия влязоха няколко мащабни споразумения с големи енергийни чуждестранни компании - последен във времето бе меморандумът за стратегически съюз, подписан между Total и независимия руски производител Novatek, за съвместна експлоатация на гигантското газово находище Ямал, в Далечния север.

През януари най-голямата руска петролна компания Роснефт и британската BP обявиха безпрецедентен съюз за разработването на огромно находище с площ 125 000 квадратни километра в сърцето на руската Арктика. Малко по-късно същата Роснефт съобщи, че е сключила споразумение с американската група ExxonMobil за обща експлоатация на зона от близо 11 200 квадратни километра в Черно море.

За Москва тези съобщения звучат всеки път като победа, доказвайки, че Русия вече е страна, привличаща погледите на чуждестранните инвеститори. И то още повече, откакто арабският свят, където е съсредоточен бизнесът на редица големи производители на енергия, е обхванат от размирици.

Сътресенията, които преживяват някои райони, богати на петрол и газ, “са сигнал за инвеститорите, че Русия е спокойно място, подсигурено и гарантиращо сигурност”, не пропусна, между другото, да подчертае президентът и главен изпълнителен директор на Total Кристоф дьо Маржери.

И все пак не беше толкова отдавна времето, когато редица големи чуждестранни компании, повечето присъстващи от години в страната, виждаха как корабът се клати и наблюдаваха безпомощно как руските власти безпощадно връщат под свой контрол стратегическите природни ресурси на страната.

Някои като Shell, Mitsui и Mitsubishi, участващи в проекта Сахалин 2, през 2006-2007 година изпитаха това на гърба си, тъй като бяха принудени да намалят дяловете си в този мега проект, за да може могъщият Газпром да поеме контрола му.

Само че “привлекателността на руските ресурси е по-силна от рисковете, които крие тази държава”, подчертават анализаторите на Alfa-Bank. “Международните енергийни компании имат малко алтернативи на Русия, ако искат да имат достъп до основните нови находища”, допълва Крис Уифър, икономист от инвестиционната банка Ouralsib. “Събития като преструктурирането на Сахалин 2 сега вече са част от историята: днес Русия е мястото, където трябва да се отиде за енергийни споразумения”, коментира Уифър.

“Страната има ресурсите, тя е отворена за бизнеса с по-ясни инвестиционни правила и е много по-сигурна, отколкото други държави, богати на въглеводороди”, твърди анализаторът.  Защото след премеждията около проекта Сахалин правилата на играта вече са ясно определени.

“Чуждестранните компании влизат сега в тези проекти като миноритарни акционери, защото контролът остава в ръцете на руските компании”, заяви Николай Петров, експерт от центъра Carnegie.  Инвеститорите “си извлякоха поуки от миналото, имат гаранции и положението, според тях, е по-стабилно”, допълва Петров.

Освен това конюнктурата би могла да се развие благоприятно, тъй като руските власти бавно се връщат към една по-либерална политика.  В този дух Руската антимонополна служба неотдавна предложи да бъде разрешено на чуждестранните групи да купуват до 25% от акциите на руски петролни и газови компании, имащи лиценз за добив на стратегически въглеводороди, без предварителното одобрение на правителството.

По БТА

Публикувана на 03/09/11 04:10 http://e-vestnik.bg/11227/investitori-tarsyat-stabilnost-v-rusiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване