03/09/11 00:02
(http://www.klassa.bg/)

Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството: ДНСК започва засилени проверки на пътните съоръжения

- Министър Плевнелиев, какъв интерес очаквате към изграждането на лот 2 от „Марица“?
- Според данните на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) до вчера 43 компании са закупили документи за лот 2 на „Марица“. При лот 1 от магистралата закупените документи бяха 44, а фактически подадените оферти са 12. Надяваме се и тук е да е такава тенденцията. Срокът за подаване на предложенията изтича днес, а отварянето им ще бъде утре. Искрено се надявам и в тази процедура българските фирми да участват в консорциуми с чуждестранни партньори, защото това ще има донесе само плюсове. Външните фирми ще отворят на българските възможности към нови по-големи пазари, нашите строители ще могат да придобият ноу-хау и ще могат да се научат да управляват строителния процес, а не само да го създават.

- Докъде стигна подготовката на Държавната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ и да очакваме ли нейното създаване да промени работата на АПИ?
- Обещали сме Държавната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ да започне работа до юни месец, защото тя трябва да бъде създадена с промени в Закона за пътищата. За нейното създаване работим в тясно сътрудничество с ЕИБ. Съгласуването в законодателството започна преди около седмица и ще продължи близо месец. А преди дни Брюксел даде своя положителен отговор за създаването на компанията. Нейното съществуване по никакъв начин няма да се отрази на работата на АПИ. В момента пътната агенция започва дейностите по големите пътни проекти, но тя трябва да работи и по скоростните отсечки, и по рехабилитацията на второкласни и третокласни пътища. Няма никаква конкуренция между двете структури, категорично те ще работят заедно. В момента АПИ започва процедурите по „Струма“, за да не се излиза извън сроковете и работата по проекта ще се пренесе към обектовото дружество, когато то законно започне да работи. За държавната компания сега се правят т.нар. джобс дискрибшънс, или описание на работата на екипа и на взаимовръзките между различните звена.

- Какъв ще бъде екипът в обектовото дружество и ще търсим ли чуждестранна помощ за подготовката на големите инфраструктурни проекти?
- По разпореждане на ЕИБ от 15 март в България идват да работят трима експерти, които до структурирането на обектовото дружество ще помагат в пътната агенция. В АПИ също ще се търсят хора на всички нива, защото и там е необходимо увеличаване на темповете на работа. Държавната компания ще има международен екип. При нея ще бъде заложено конкурсното начало, и то на международно ниво. Ние не искаме да имаме нископлатени експерти, а целим на пазарен принцип да бъдат мотивирани за работа. Необходимостта от международен екип се налага и от факта, че в България нямаме необходимото ноу-хау да изпълняваме такива големи пътни проекти по европейските стандарти. Предвиждаме в АПИ да започнат работа експерти на СБ. Освен това имаме сключен договор с Jaspers, която ще има ролята на финализираща структура и ще подготвят апликационните форми за големите инфраструктурни проекти. Тя ще осигурява и всички данни, които са необходими на ЕК за взимане на решения. До края на 2011 г. трябва да са подготвени 6 апликационни форми, като три от тях ще са за програмния период от 2014 г. до 2020 г., това са проектите за магистралите „Черно море“ и „Хемус“. На 15 май ще имаме апликационна форма за „Марица“. До края на юни трябва да мине обсъждането през Министерство на транспорта, което е управляващ орган, и през юли да бъде изпратена за одобрение в Брюксел. Предстои подготовката на формата за пътя Кърджали-Подкова и за СОП „Гара Яна“, за които има готови проекти.

- Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ще има готова магистрала от София до Калотина до 2014 г., работи ли се по реализирането на този проект?
- Започва сериозна работа по магистрала София-Калотина, за съжаление засега по нея имаме практически нищо. Предвижда се апликационна форма и проектите да са готови до средата на 2012 г. В идеалния вариант се очаква до средата на следващата година да има избран изпълнител за северната тангента, защото той е в най-напреднала предпроектна подготовка, а до края на 2012 г. и на западната тангента и за самото трасе на участъка от столицата до границата. Сроковете са изключително кратки. От сръбска страна колегите също работят много сериозно, което гарантира изпълнението на проекта. Макар и кратките срокове, магистралата със сигурност ще стане.

- Как вървят преговорите в Брюксел за включване на 6-те отсечки в международната транспортна мрежа?
- Решението на експертите от Брюксел се очаква до края на месеца. Никой не очакваше от България да поиска каквото и да било, а ние заявихме желание да направим "Хемус" (София - Варна) и скоростните пътища "Рила", Русе - Шумен, Варна - румънска граница в посока Констанца, както и двата скоростни пътя към бъдещите мостове над Дунав - Враца - Оряхово и Шумен – Силистра. Подготовката за тези проекти е същата като подготовката на апликационни форми. Трябва да има ясна визия защо са избрани точно тези пътища, какъв е трафикът по тях, какво развитие се предвижда и естествено да се докаже икономическата полза. Абсолютно съм убеден, че поне 3 проекта ще успеем да защитим.

- Какви дейности предвиждате за тази година по втория етап на Оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР)?
- Планираме през май и юни да започне рехабилитацията на още 24 отсечки, разпределени в 14 лота, които са включени във втория етап на програмата. Средствата, които ще бъдат усвоени, са над 250 млн. лв. Това ще бъде рекордна година за пътища втори и трети клас, данните сочат, че никога досега не са влагани толкова средства в тези трасета. През пролетта ще има откриване и на първите 11 рехабилитирани отсечки по тази програма, които бяха стартирани миналата година. По една част от тях строителните дейности са приключили, в момента се подготвят разрешителните. Освен това очаквам от втория етап на ОПРР да има икономии от около 80 млн. лв., което ще позволи и провеждането на трети етап по програмата. Има предвидени проекти, готови за реализация, ако остане финансов ресурс. От първия етап се икономисаха 64 млн. лв., с които се ремонтира южната дъга от софийския Околовръстен път.

- Тази година трябва да се реализират и проектите за интегриращ градски транспорт, ще се справят ли общините с тази процедура и какъв е финансовият им ресурс?
- Договорът за пилотния проект в Бургас вече се изпълнява. Сега там се провеждат обществените поръчки за купуване на автобуси и тролейбуси. Средствата, които се отпускат по ОПРР, са 56 млн. евро, а останалите 11 млн. евро са от държавния бюджет. Парите, които се отпускат за подобряване на градския транспорт в София, са 60 млн. евро. Проектите за него са почти готови, през януари приключи цялата предварителна подготовка. Столична община е започнала и процедура за кандидатстване, крайният срок за представяне на проектите е 3 юни. Гарантирано изпълнението на този проект ще започне през тази година. Най-проблемен за изпълнение е планът за Русе, за който по ОПРР се отпускат 13,3 млн. евро. Търгът за избор на консултант там се провали и сега се провежда пак, трябва да приключи до декември тази година. Проектите в Плевен, Стара Загора, Варна и Пловдив също са започнали да се изпълняват. Европейските средства, които се отпускат, са съответно 10,5 млн. евро, 12,6 млн. евро, 45,7 млн. евро, 21,2 млн. евро. Плановете предвиждат договарянето им да приключи до края на 2011 г. Досега общините работят по график и нямаме съмнение, че изпълнението на програмата ще завърши в срок.

- Докъде стигна работата на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за незаконните обекти и какви проверки предстоят?
- До края на април трябва да бъдат съборени 400 обекта, за които комисията установи, че са незаконни. Последните проверки показаха, че повече от 700 сгради в чашките на язовирите са неправомерно построени. За тях в момента вървят сроковете, в които собствениците могат да доказват законността им, а издаването на заповедите за събарянето ще започне следващия месец. Тази година фокусът на проверките се отмества, като контролният органи се е насочил по-скоро към туристическите курорти. Очаквам тази година проверките на ДНСК да са около 8000, колкото бяха през 2010 г.
Дирекцията започва засилени проверки по пътните съоръжения. Миналата година беше проверено трасето от София до Кулата, където бяха открити доста нарушения. Там има редица незаконни сгради и нерегламентирано поставени билбордове, за това сега предстои повторна проверка. Трябва да създаваме правила и да ги налагаме, а не за да тормозим хората.

- Кога да очакваме намалението на таксите на Дунав мост?
- Предвиждаме тази или следващата сряда предложението да бъде обсъждано в Министерския съвет. Имам заявена подкрепата на няколко министри, което е гарант, че намалението на цените ще се реализира. Това е икономическата логика, което ще даде възможност страната да се позиционира като региона на кръстопът. Тези такси са изключително високи и ние считаме, че намаляването им отразява европейските реалности. По този казус се работи още от миналата година, когато представители на транспортното министерство водиха преговори с румънските си колеги. Те изразиха несъгласие за предприемане на тази стъпка, но държавите са суверенни и трябва да се приемат мерки за стимулиране на развитието на България. Имаме намерение да започне саниране на моста, а в бъдеще да се направи и цялостен ремонт.

Интервюто взе Николета Цветкова
nikoleta.cvetkova@klassa.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване