03/09/11 03:50
(http://e-vestnik.bg/)

Саудитска Арабия се готви да смазва протести

в. Индипендънт

Крал Фахд и Хосни Мубарак. Снимка: нюзтайм

Властите в Саудитска Арабия разположиха в петък към 10 хиляди души от силите за сигурност в обитаваните от шиити североизточни провинции. Автобуси с войници блокираха шосетата за Дамам и други градове поради опасенията от предвидените за следващата седмица “дни на гнева”, наричани Хунайнска революция.

Най-големият кошмар за Саудитска Арабия - пробуждането на арабите за недоволство и въстание в кралството - хвърля дълга сянка върху династията Сауд. Предизвикан от въстанието на шиитското мнозинство в съседния управляван от сунити остров Бахрейн, където демонстрантите призовават за сваляне на управляващата фамилия Халифа, саудитският крал Абдула, както се твърди в множество публикации, казал на бахрейнските власти, че ако не потушат своето шиитско въстание, ще го сторят саудитски сили.

Опозицията очаква, че най-малко 20 хиляди саудитци ще се събират в Рияд и шиитските провинции на североизток в продължение на шест дни, за да поискат пресичане на корупцията и може би дори сваляне на династията. Саудитските сили за сигурност са разположили войници и въоръжени полицаи в района на Катиф, където живеят повечето саудитски шиити. В петък сред потенциалните демонстранти се разпространяваха снимки на бронетранспортьори и автобуси на полицията за държавна сигурност по шосето край пристанищния град Дамам.

Въпреки че отчаяно се опитваха да спрат разпространяването на новини от чужбина за растящите протести, шефовете на силите за сигурност повече от месец са наясно, че бунтът на шиитите на малкия остров Бахрейн вероятно ще обхване и Саудитска Арабия. Хиляди имейли и съобщения във “Фейсбук” в саудитското кралство призовават сунитите да се присъединят към планираните демонстрации из консервативната и силно корумпирана страна. Те предлагат - и тази идея е ясно координирана - при противопоставянето с въоръжените полицаи или армията следващия петък саудитски жени да бъдат поставени в предните редици на протестиращите, за да разубедят силите за сигурност да открият огън.

Ако саудитското кралско семейство реши да използва максимална сила срещу демонстрантите, президентът на САЩ Барак Обама ще бъде изправен пред едно от най-трудните решения на своето правителство за Близкия изток. Той изрази подкрепа за демонстрантите в Египет едва след като полицията използва безогледно огнева мощ срещу протестите. Но в Саудитска Арабия - ключов съюзник на САЩ и един от основните производители на петрол в света - той неохотно би се изказал в защита на невинните хора.

Засега саудитските власти се опитват да убедят народа да не подкрепя демонстрациите на 11 март с аргумента, че мнозина от тях са иракчани и иранци. Същата стара история бе използвана и от Бен Али в Тунис, Мубарак в Египет, Бутефлика в Алжир, Салех в Йемен и семейство Халифа в Бахрейн: “чужди ръце” стоят зад всяко демократично въстание в Близкия изток.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и президентът Обама ще стискат в петък зъби с надежда, че малцина демонстранти ще излязат по улиците или че династията ще наложи сдържаност на полицията и силите за сигурност. Но историята свидетелства, че това е малко вероятно. В миналото, когато саудитски учени са отправяли призиви за реформи, те са били подлагани на гонения и арести. Въпреки че е в много напреднала възраст, крал Абдула не търпи разбунтували се велможи или размирни селяни да му казват да направи отстъпки пред младежта. Неговият “подкуп” от 27 милиарда лири (около 32 милиарда евро) за подобряване на образованието и за субсидии в жилищното строителство едва ли ще удовлетвори техните искания.

Признак за сериозността на бунта срещу саудитската кралска фамилия е и изборът на името му: Хунайн. Това е долина край Мека, където през 630 г. се е водила една от последните битки на пророка Мохамед срещу съюзените бедуини. Пророкът спечелил убедителна победа, след като неговите хора ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване