03/09/11 18:01
(http://www.klassa.bg/)

Събраха 90 тона нефтено-водна маса в Балчик

Общо около 90 тона нефтено-водна маса са извлечени от басейна на пречиствателната станция за отпадни води в Балчик след аварията на 5 март, съобщи началникът на станцията Кристиана Иванова вчера, цитирана от БТА. Тогава в канализацията попадна мазут от местна фирма за производство на олио.
Представители на британската фирма "Пюри", която е надзорник по изграждането на станцията, са в Балчик и подготвят план за пълно възстановяване на пречистването на отпадните води, каза Иванова. Тя допълни, че не са установени щети по
техническите съоръжения, но продължава почистването на повърхностната маса от нефтените продукти в т. нар. биологично стъпало на станцията. Все още не е ясно каква част от биомасата, която участва в процеса на пречистване на водите, е унищожена. Възможно е възстановяването й да отнеме няколко месеца.
Според последните лабораторни изследвания на станцията в пречистените води е установено съдържание на азот 13 мг на литър при допустима граница от 15 мг Фосфорът достига 1,46 мг на литър при допустими 2 мг.
Иванова каза още, че няма видими нефтени петна във водите на изхода на станцията, но в понеделник се очакват резултатите от пълни лабораторни изследвания в РИОСВ-Варна.
Пречиствателната станция в Балчик е едно от най-модерните съоръжения от този тип у нас, влезе в действие през 2010 г. Тя има капацитет за пречистване на 5935 куб. м отпадни води за денонощие.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване