03/09/11 18:32
(http://www.klassa.bg/)

ТЕЦ "Енел Марица-изток 3" не е отстранила технически проблем в блоковете си

ТЕЦ „Енел Марица-изток 3“ продължава да има проблеми с работата на един от блоковете си, каза вчера пред „Класа“ Митю Христозов, директор на Централното диспечерско управление. Той обясни, че в момента има по-голяма аварийност. В момента втори блок работи в тестов режим, след като са били подменени лопатките на съоръжението. Руски експерти тестват съоръжението, за да установят каква е причината за дефектиралата част.
Проблемът с лопатките се появи в края на миналата година, като от централата от тогава досега уверяват, че се работи усилено по отстраняване на повредата. Термичната централа има сключен дългосрочен договор за доставки на ток с НЕК за 126 лв./мвтч. ТЕЦ-ът бе рехабилитиран от италианската „Енел“ и от година неговата мощност бе повишена от 840 на 908 мвт.
В момента се провежда процедура по продажба на централата, като следващия понеделник се очаква главният изпълнителен директор на компанията Фулвио Конти да обяви кой ще е новият собственик на българската мощност. „Енел“ държи 73 на сто от акциите, останалите са на НЕК.
„Класа“ изпрати запитване към „Енел“ за проблема, но единственият отговор бе, че ТЕЦ „Енел Марица-изток 3“ работи с всички енергоблокове и посреща нуждите от електричество, заявени от Електроенергийния системен оператор. За да се компенсира проблемът в централата обаче, се включват допълнителни мощности в ТЕЦ-Варна и ТЕЦ „Марица-изток 2“, обясни Христозов. По думите му вчера един от котлите на централата край Варна също е бил спрян заради повреда. Такъв проблем се оправя сравнително бързо, но при смяна на лопатки процедурата е по-различна, каза още Христозов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване