03/10/11 17:41
(http://www.klassa.bg/)

Близо половината от цената на горивата е от ДДС и акциз

49% от цената на безоловния бензин А-95 у нас представлява акциз и ДДС, сочат данни на energy.eu. От цена на дребно 1.258 евро за литър само 0.642 е цената на горивото. Акцизът е 0.406 евро, а ДДС-то е в размер на 0.21 евро. В петте държави на ЕС, където бензинът е по-евтин от нашия - Кипър, Полша, Румъния, Естония и Латвия - това се дължи основно на по-ниския акциз, а в Кипър допринася и ставката от 15% ДДС.
От началото на годината цените на суровия петрол и горивата на международните пазари са поскъпнали с 23 %. В същото време повишението на цената на дизеловото гориво в България е в рамките на 12 %, изцяло за сметка на намаляване на търговската печалба, коментираха официално ситуацията от „Лукойл-България“. В момента у нас почти половината от крайната цена на горивата – 40-46%, се формират от ДДС и акцизи. С повишаването на акциза в началото на годината и влизането в сила на изискването на 3 % биокомпонент в дизеловото горива неговата цена нарасна, твърдят от компанията.
Горивата в България са поскъпнали най-много в региона от началото на годината, пише в анализ на румънския вестник "Гъндул", цитиран от БТА. В него се сравняват цените на бензина в България, Гърция, Унгария, Чехия, Румъния и Полша. Според представените от вестника данни за тези държави цените на бензина от началото на годината до февруари, без таксите, са нараснали най-много в България - с 8 процента.
След това се нареждат Гърция с увеличение от 5.7 на сто, Унгария – 4.8 процента, Чехия – 3.1 процента, Румъния – 1.8 процента, и Полша – 0.8 на сто. Вестникът сравнява цените на бензина Евро-Супер 95, изразени в единната европейска валута без таксите.
В същото време цената на този вид бензин в България не е сред най-високите (61.9 евроцента за литър), при положение че в Гърция е 64.7 евроцента за литър, а в Унгария е 62.9 евроцента на литър. В Чехия е 62.5 евроцента за литър, в Румъния – 59.4 евроцента, а в Полша 57.4 евроцента.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване