03/10/11 15:29
(http://e-vestnik.bg/)

Моис Салтиел: Не властта, а народът спаси българските евреи

Агенция Фокус

Моис Салтиел. Снимка: личен архив

По повод 10 март, деня на жертвите на Холокоста и спасяването на българските евреи. Разговор с Моис Салтиел, 88 - годишен, съвременник на Втората световна война и свидетел на спасяването на българските евреи.

- Г-н Салтиел, с какви чувства ще посрещнете 10 март и каква е организацията на еврейската общност у нас за отбелязването на този ден?

- Казано честно със смесени чувства. Най-напред с радост и благодарност за това, че 50 хиляди български евреи останаха живи и не отидоха в крематориумите. Също така със съжаление за това, че 11 343 евреи от Беломорието, Македония и Пирин не се върнаха от тези крематориуми и останаха там. За мен това е двузначен празник. От една страна празник на благодарността и толерантността, а от друга страна на съжаление за загиналите и изпратените от българското правителство в Полша и Германия наши сънародници от Беломорието и Македония.

На 10 март пред паметната плоча, която се намира близо до Народното събрание ще бъдат поднесени благодарствени венци от името на еврейската общност и не само на нея, а и от парламентарните групи на Народното събрание и други обществени организации. След това хората ще се отправят до паметната плоча на Димитър Пешев, който е спомогнал със своите действия за отмяната на депортирането на българските евреи.

Последните дни бяха проведени „уроци по достойнство”. Аз лично участвах в тези уроци. Посетих 134-то училище в София с преподаване на иврит. Влязох в часа на един от петите класове. Там разказах за това какво представлява Холокоста, както и за заслугата на българския народ за оцеляването на евреите в нашата страна. Останах с впечатление, че макар и малки, децата научиха един урок за толерантността и добрите чувства, които българският народ е изпитвал към своите евреи, които живеят на Балканите и в България от векове.

На 11 март една група от около 50 човека наши сънародници ще отпътуват за Бачковския манастир, където ще бъдат положени венци на гробовете на двама патриарси, които са допринесли със своето толерантно отношение и постъпки, за да не допускаме депортирането на евреите в Полша и Германия.

- Вие сте съвременник на времето на Холокоста. Какви са вашите лични спомени от времето на Втората световна война и спасяването на българските евреи?

- Аз лично мога да разкажа неща, които ще потвърдят мисълта ми, че българският народ е достатъчно толерантен към нашите сънародници. Ще илюстрирам това с примери от моя живот. Моят баща в периода 1942-43 година беше сръбски поданик, тъй като баща му е бил сръбски гражданин и така е останало. Живееше си в България, но беше сръбски поданик. Когато започна подготовката на антиеврейските закони и правителството беше решило постепенно евреите да бъдат изпратени в Германия - първата тяхна стъпка беше евреите, които са чужди поданици, да бъдат изгонени от България и да напуснат страната. Пред нас беше поставена задачата да си намерим начин и да напуснем.

Единственият начин беше да отидем във Варна, да чакаме някоя гемия и от там да заминем за Палестина. Така и направихме – тръгнахме с малко багаж и отседнахме във варненското село Игнатиево. С мисълта, че трябва да намерим начин да се превозим и да напуснем страната, тъй като не можеше да се завърнем. Един съсед на баща ми по месторабота – запасен офицер от царската армия, направи невъзможното с постъпките си пред дирекцията на полицията. Какво е говорил там, той си знае, но е успял да извоюва специално за нас връщането ни от това изселване. Няколко дни след това разбрахме, че една от тези допотопни гемии е потънала в Бяло море. Не се знае дали ние щяхме да бъдем ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване