03/10/11 15:51
(http://www.klassa.bg/)

Няма тенденциозност в проверките на кметовете

Цвета Караянчева, депутат от ГЕРБ

Съобщението, че прокуратурата извършва проверки срещу кметовете на Рудозем, Девин и Баните, не бива да изненадва никого. В този, както и в други подобни случаи, това са кметове на общини, срещу които са постъпили жалби и сигнали, които прокуратурата е длъжна да провери.
Не разбирам твърденията, че това е форма на предизборен натиск, и категорично не съм съгласна с такива голословни обвинения. Законът е един за всички! Вижте, кметът на Рудозем е от ГЕРБ, но е проверяван, нали?
Ситуацията е пределно ясна. Ако тези и които и да са други кметства са управлявани прозрачно и по правилата – няма от какво да се притесняват. Да не говорим, че тези проверки са и възможност да се отчете направеното, да се види как е управлявана общината.
В много от случаите става дума за проверки по една особено важна тема – обществените поръчки. Не е тайна, че има кметства, където те с години са печелени от едни и същи фирми, и то не с най-изгодните оферти. Има търгове, в чиито условия просто личи за кого са адресирани, кой е предизвестеният печеливш. Има такива примери в Кърджали. Свидетел съм как в града едни и същи фирми печелеха обществените поръчки в продължение на дълъг период. Това са две-три фирми, те или по-точно собствениците им се обогатиха, започнаха дори да си пазят периметъра. Нима можем да забраним на лишените от възможност за лоялна конкуренция да протестират? И къде е тук предизборният момент?
Убедена съм, че няма никаква тенденциозност в проверките, където и да било в страната. Но може би наистина предизборно някои не искат да видят многото случаи, в които правителството дава средства за проекти на общини, в които не управлява ГЕРБ, за решаването на проблеми, трупани с години. Ще ви дам пример с финансирането за парк „Арпезос” в Кърджали с европейски пари. Тук не управлява ГЕРБ, но общината разработи проекта си, защити го и нещата вече са отвъд първата копка.
Няма тенденциозност в начина, по който управлява ГЕРБ, няма дискриминиране на едни за сметка на други и непредубедените хора виждат това.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване