03/10/11 16:07
(http://www.klassa.bg/)

Протестите могат да отдалечат Хърватия от ЕС

Антиправителствените протести, които седмици продължават в столицата Загреб и в други големи градове, застрашават членството на страната в ЕС, коментира агенция Еуропа прес. Това опасение изказа президентът Иво Йосипович според когото социалното напрежение е на път да провали референдума за членството в ЕС. Според премиера Ядранка Косор нестабилността освен отдалечаване от европейската перспектива, вреди и на икономиката, която се сви с 1,4% през 2010 г. заради намаляването на инвестициите и на индустриалното производство.
От опозицията обясниха, че протестите нямат нищо общо с желанието на страната да се присъедини към ЕС, а критиките са насочени срещу работата на кабинета. Основният упрек е слабата икономическа политика, която допусна увеличаване на безработицата и скок на цените на основните хранителни продукти и ширещата се корупция.
Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Загреб на протест във вторник с настояване правителството да се оттегли незабавно.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване