03/11/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Белгийците предпочитат (все още) да се смеят на политическа криза

Франс прес

Белгийският “Рап на картофите”. Кадър от клипа

Девет месеца след парламентарните избори Белгия все още няма правителство. На този фон се множат хумористичните видеоклипове и сюреалистични протести на гражданите срещу тази абсурдна ситуация, с надеждата да накарат най-накрая политиците да се размърдат.

В Гент, Фландрия, 249 белгийци иронично “отпразнуваха” миналия месец световния рекорд от 249 дни без правителство, като се съблякоха. През януари близо 35 000 души преминаха по улиците на Брюксел с искане за съставяне на нова коалиция.

Оттогава нищо не се е променило. Преговорите между фламандските и франкофонските партии тъпчат на едно място. Гражданите пък продължават да дават воля на развинтеното си въображение. За да поддържат натиска, двама приятели привърженици на единството на Белгия, пуснаха в интернет видеоклип, озаглавен “Рап на картофите”. На фона на образи, заимствани от сериала “Симпсънс” се чува песен: “От месеци вие се въртите в кръг като “донътс”. Вашата програма е с дупка в средата, безполезна и несмилаема.”

“Сякаш съществуват два различни свята: населението, което си живее всекидневния живот, ходи на работа…и политиците, които си играят в друг двор”, обяснява един от авторите на рапа Паскал Винке. Подобно на призивите за “стачка на секса” или “революция на пържените картофки”, “това показва известно раздразнение от ситуацията и същевременно отразя привързаността към Белгия”, анализира политологът Жан Фаниел. “В рапа на картофите например, виждаме само черно-жълто-червено - цветовете на националния флаг на Белгия и пържени картофки, които за някои са символ на страната”, обясни той.

Подбуждани от сепаратистката партия Нов фламандски алианс, победител на изборите във Фландрия с 28,2 процента от гласовете, холандскоезичните партии настояват от изборите от миналия 13 юни за засилена автономия на регионите, нещо което франкофоните отказват, съзирайки в това първите признаци на разцепването на държавата. Един политически хаос, който всеки ден карикатуристът Пиер Крол изобразява във френскоезичния вестник “Соар”.

От крал Албер Втори, нарисуван по пантофи и пеньоар в двореца си, до фламандския отцепник Барт Де Вевер, който изяжда огромни количества гофрети - никой не е пощаден от известния карикатурист, който се страхува от деня, когато хуморът ще отстъпи място на горчивината. “Ако не можем повече да се смеем на тази ситуация, Белгия ще бъде постигната от съдбата на страните, където хората вече не се смеят, т.е. обхванати от насилие или мирно, но не и много радостно разделение като в Чехословакия”, отбелязва Пиер Крол.

На 2 март председателят на фламандските християндемократи, претърпели поражение през юни, Воутер Беке прие да ръководи преговорите за съставяне на правителство, след последователните неуспехи на няколко други “посредници”, назначени от крал Албер Втори. Белгийската преса отбелязва обаче, че мисията, възложена на младия 36-годишен председател на партията Християндемократи и фламандци трудно ще бъде постигната и че може да продължи най-малко два месеца.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване