03/11/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

Броят на милиардерите удари рекорд, богатството им набъбна с нови $1 трлн.

Броят на милиардерите в света е нараснал до рекордните 1210, а общото им състояние набъбва с 1 трлн. долара до общо 4.5 трилиона долара. Това сочи списъкът на списание “Форбс” за най-богати хора в света. Спрямо 2010 г. и въпреки кризата състоянието им се е увеличило с 25%, а броят им е нараснал с близо 200 души.
Бразилия, Русия, Индия и Китай, известни като BRIC, доминират през 2011 г., като четирите държави могат да се похвалят с общо 108 от 214-те нови имена в класацията. Един на всеки четирима милиардери в нея е от някоя от тези четири страни в сравнение с един на пет преди година. 101 от богаташите пък са руснаци, което означава, че всеки 12-и доларов милиардер има руски паспорт. Трупането на богатства става с най-голяма скорост в Азиатско-Тихоокеанския регион, който в момента може да се похвали с рекордните 332 милиардери в сравнение с 234 година по-рано и със 130 в разгара на финансовата криза през 2009 г.
Най-заможният човек и през тази година остава мексиканецът Карлос Слим Елу, чието състояние е нараснало с 20.5 млрд. долара. Така банковата сметка на телекомуникационния магнат вече възлиза на 74 млрд. долара, а 62% от него идват от America Movil. Той се отдалечава още повече от най-големите си конкуренти Бил Гейтс, заемащ второто място, и Уорън Бъфет, които са добавили по скромните 3 млрд. долара и вече имат съответно 56 и 50 млрд. долара. Припомняме, че Гейтс доброволно отстъпи първото място на богаташите, като дари за благотворителност 28 млрд. В първата петица влиза още Бернар Арно с богатство от 41 млрд. долара. Собственикът на LVMH притежава най-голямата в света група за луксозни стоки. Под номер пет пък е собственикът на Oracle, Лари Елисън с 39.5 млрд. В първата десетка според “Форбс” място намират още Лакшми Митал, Амансио Ортега, Ейке Батишта, Мукеш Амбани и Кристи Уолтън и фамилия, всички те с богатство над 25 млрд. долара.
Сред новите попълнения в списъка е американският собственик на казино Шелдън Аделсън и собствениците на енергийна компания братята Дейвид и Чарз Кох. Баснословните приходи на тримата бяха генерирани от акциите в социалната мрежа Facebook. Най-младият богаташ в света е 26-годишният Дъстин Московиц с 2.7 милиарда. Създателят на Facebook Марк Зукерберг също е забогатял значително – състоянието му се оценява на 13.5 млрд., или 52-ро място в списъка. Миналата година е бил едва под номер 212 със скромните 4 млрд. долара.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване