03/11/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Лукашенко - кой ще постави диктатора на подсъдимата скамейка

в. Индипендънт

Лукашенко и ЕС. Колаж: прима-нюз

Британски юристи се готвят да поставят на подсъдимата скамейка беларуския президент на фона на засилващите се оплаквания от последния диктатор в Европа. Нови доказателства за систематични изтезания в надзираваните от КГБ затвори на Беларус излязоха на бял свят, след като във вторник британска адвокатска фирма обяви, че се готви да даде на съд президента на бившата съветска република Александър Лукашенко.

Следователи на нарушения на човешките права са разпитали стотици опозиционни активисти, които бяха арестувани след оспорените президентски избори през декември, и са установили, че изтезанията, побоите и нечовешките затворнически условия са често срещани в страната, която продължава да нарича своята всяваща ужас тайна полиция КГБ и е определяна като последната диктатура в Европа.

Известно е за най-малко 689 души, арестувани на 19 декември, когато Лукашенко заповяда на силите за борба с безредиците да смажат продемократичен протест в центъра на Минск. Стотици други са били задържани след това, а за десетки опозиционни политици, журналисти и борци за демокрация се знае, че очакват присъди до 15 години затвор по обвинение в организиране на масови безредици.

Беларуски и международни правозащитници са разговаряли с 205 освободени от затворите, много от които са били осъдени по бързата процедура, без защитници, на кратки срокове затвор. От тях 148 са се оплакали, че са били подлагани на побои в предварителния арест, като 57 са казали, че са били бити с полицейски палки.

“В много от случаите силите за сигурност са упражнявали насилие и са унижавали арестуваните след протеста, и са ги държали с часове на студено без достъп до храна, вода и тоалетна, а после съдилищата са произнесли срещу тях присъди на набързо скалъпени подобия на съдебни процеси”, казва Анна Севортян, директор за Русия в правозащитната организация “Хюман райтс уоч”, която публикува разкритията. “Беше истинска подигравка с правосъдието от началото до края.”

Деветнайсетгодишна демонстрантка се свързала със Светлана и й разказала как трима милиционери я малтретирали, след като поискала адвокат и отказала да подпише доклада за ареста й. “Единият от милиционерите ми държеше ръцете зад гърба, а другите двама ме ритаха и ме биеха с тояги”, разказала тя. “Други арестанти започнаха да им викат да не ме бият и тогава те ме отведоха в друга стая и попълниха доклада за ареста, без дори да ми го покажат, тъй като така или иначе съм щяла да откажа да го подпиша.”

Водещата адвокатска фирма H20 law, която защитава човешките права, бе първата, която приложи британската правосъдна система за разкриване на финансовите сметки на терористичната организация ИРА-Истинска. Тя казва, че смята да повдигне частно обвинение и да заведе гражданско дело срещу Лукашенко, ако той не освободи всички политически затворници.

Фирмата представлява в момента “Свободна Беларус” - група за натиск, създадена от семействата на опозиционни политици, борци за демокрация и журналисти, арестувани при потушаването на протеста. “Ние вярваме, че разполагаме с всички правни основания да повдигнем частно обвинение и да заведем гражданско дело срещу Александър Лукашенко”, заяви Джейсън МакКю, съдружник основател на H20 law. “Готови сме да действаме и семействата, които представляваме, също са твърдо решени.”

Лукашенко, 56-годишен бивш директор на колхоз, поддържа полусъветски режим в страната с население 10 милиона, като не допуска независими електронни медии, задушава всяко несъгласие и държи близо 80 на сто от индустрията под контрола на държавата. Адвокатите се надяват, че частно обвинение може да доведе в крайна сметка до издаване на заповед за арест срещу него или приближените му. На беларуския президент и много от неговите поддръжници вече са наложени забрани за пътуване от Европейския съюз, но заповед за арест ще обхваща онези страни извън ЕС, с които Великобритания има споразумения за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване