03/11/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

Плащат 1 млрд. лв. на фермерите от другата седмица

От 14 март фермерите ще започнат да получават субсидиите си за площ за 2010 г. Цялата сума е над 1 млрд. лв., от които 700 млн. лв. са европейски средства, а 300 млн. лв. - са от националния бюджет, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов вчера, докато разглеждаше Международната селскостопанска изложба АГРА в Пловдив.
Единствено производители, които са се издължили към НАП, ще получат субсидиите си. Министърът призова фермерите да използват тези пари за трактори или друга земеделска техника, а не за модерни и скъпи автомобили.
Цените на някои от основните хранителни продукти ще се покачат заради поскъпването на горивата, прогнозира министърът, който се срещна в Пловдив с областните директори на Българската агенция за безопасност на храните. Той уточни, че повишението на цените на храните е глобално и вероятно ще продължи и след кризата в арабския свят. Поскъпването трябва да става в условията на тези фактори, а не някой в мътни води да прави спекула, коментира Найденов. Днес в София той ще се срещне с икономисти, за да обсъдят как на практика е възможно да се наблюдават цените.
Не може да има хранителни магазини в гаражи и трафопостове, заяви шефът на агенцията по храните д-р Йордан Войнов и обясни, че ведомството ще проверява всички бакалии.


Награждават за иновации на АГРА

Наградата „Фермер номер 1 на Тракия” получи Десислав Генов, участник в конкурса за иновации на АГРА 2011. Фермерът разполага с 3 модерно оборудвани ферми в Стряма, Церетелово и Драганово, където се отглеждат на 70 хил. патици за черен дроб. Продуктът се изнася за Франция и Белгия. Приза за иновативен продукт получи Институтът по растителни генетични ресурси за първия в България зимуващ голозърнест овес. Победител в раздел „Млад фермер" е 21-годишният Сергей Станчев, който има стопанство от 190 пчелни кошера и произвежда биологичен мед.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване