03/11/11 12:48
(http://www.klassa.bg/)

Шестима основатели и инвеститори на Facebook са в списъка на най-богатите милиардери на Форбс

Ройтерс

Шестима от основателите и инвеститори на бързо развиващата се Интернет компания са включени в тазгодишната класация на Форбс за най- богатите милиардери в света, публикувана в сряда, а четирима от тях са нови имена в списъка. Те се присъединиха към ранкинга на магнатите, благодарение на разразилата се треска за злато в интернет напоследък, което подчертава  възстановяването на сектора, считан за безперспективен в края на хилядолетието.

Един от учредителите и главен изпълнителен директор на Facebook, Марк Зукерберг, е класиран под номер 52 с прогнозна стойност на авоарите от $13,5 млрд. Той достигна до тази позиция от 212 място и $ 4 млрд, през 2010 година.

Съучредителите, Дъстин Московиц, който е най-младият милиардер в списъка (26), и Едуардо Саверин, както и инвеститорите Шон Паркър и руснакът Юрий Милнър са новите имена в класацията. Инвеститорът Питър Тиел допълва шесторката на Facebook в ранкинга, но той се е смъкнал до 833-та позиция от 828-ма, въпреки нарастналото си богатство от $ 1.5 млрд, в сравнение с $ 1,2 млрд година по-рано.

Създаден в стая в общежитието на Харвард през 2004, Facebook се разви светкавично от онлайн директория за студенти до социална мрежа номер едно в света, надминавайки по популярност своя предшественик Friendster и доминиращия си конкурент MySpace на компанията News Corp.
Със своите 600 милиона потребители, Facebook е заплаха за вече утвърдените големи уеб корпорации, като Google и Yahoo, по отношение на потребителско време и обем на рекламата. Частната компания от Силиконовата долина наскоро закръгли финансирането си до $1,5 млрд, осигурявано на първо място от Goldman Sachs и руската  инвестиционна компания Digital Sky Technologies на Милнър, внушавайки че цената и може да достигне и $ 50 млрд и подхранвайки френетичния глад на инвеститорите.

Други известни имена, от сферата на технологиите, медиите и интернет компаниите също попадат в списъка на Форбс. Основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж са класирани под № 24, като позицията им остава непроменена, спрямо миналата година, независимо че богатството на всеки от тях се е увеличило до $19,8 млрд от $17,5 млрд година по-рано.

В Китай, Робин Ли, човекът зад популярната търсачка Baidu, също е в списъка с богатство възлизащо на около на $ 9,4 млрд. Авоарите на Джак Ма, основателят на Alibaba.com - сайт, подобен на eBay за бизнес сделки, достигна $ 1,6 млрд.

Главният изпълнителен директор на Digital Sky Technologies, Юри Милнър е на корицата на списанието Форбс, посветено на класацията на милиардерите. Неговата фирма притежава дялове в Центъра на това поколение лидери, свързани с Интернет, включително социалните игри Zynga и сайта Groupon.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване