03/13/11 17:47
(http://www.klassa.bg/)

20 000 болни от глаукома са спрели да се лекуват

Около 20 000 болни от глаукома са спрели да се лекуват. Причината е в двойното намаляване на средствата за лечение, съобщиха вчера лекари от Националната глаукомна асоциация. По техни данни у нас между 60 000 и 80 000 души страдат от глаукома. Предполага се, че само половината от тях знаят, че са болни, тъй като повечето видове глаукома не причиняват болка и протичат незабелязано.
Още през март 2010 г. реимбурсацията на медикаментите за глаукома, е намалена от 100 на 50 процента, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. По думите на доц. д-р Ботьо Ангелов, завеждащ отделение в очна клиника към Александровска болница, на пациент сега се налага да доплати от 20 до 30 лв. на месец. Голяма част от пациентите са пенсионери и не могат да си позволят такива разходи. Д-р Ангелов допълни, че по Здравна каса пациентите, болни от глаукома, имат право само на два безплатни прегледа, което е крайно недостатъчно. Болестта поразява предимно възрастни хора, но може да бъде и вродена, или да настъпи в млада възраст.


2024 аптеки в страната работят с НЗОК

Към момента 2024 аптеки имат договори за работа с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за отпускане на напълно или частично платени от касата лекарства, медицински изделия и диетични храни, съобщиха от пресцентъра на касата. Едва 809 аптеки са заявили готовност да отпускат медикаменти за поддържащата хормонална терапия на онкологично болни. Лекарства за поддържащо лечение на хора с трансплантации ще отпускат 654 аптеки, а 651 ще осигуряват медикаменти за лечение на редки заболявания.
Лекарствата за лечение на тези групи заболявания се заплащат от НЗОК от 1 март. За да ги получават, пациентите трябва да посетят лекуващия си лекар, който ще им издаде "Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК".
В НЗОКе създадена необходимата организация за това документите на пациентите да бъдат обработвани максимално бързо.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване