03/13/11 18:30
(http://www.klassa.bg/)

Биомасата става приоритет за екоенергията

След многобройните изказвания на куп експерти, че токът от слънце и вятър оскъпява електроенергията у нас, ДКЕВР е на път да се вслуша в тях и да промени нещата. И то за сметка на производството на ток от биомаса, който изглежда е на път да стане по-предпочитан и от енергията на вятъра. Факт е, че у нас в момента на пръстите на едната ръка на човек се броят централите, които използват биомаса. А причината за това са не само малките преференции за изкупуването на тока, но и проблемите с доставките на отпадни суровини от горите или земеделските стопанства. Сега обаче ситуацията е аналагична с тази преди няколко години – нямаше проекти за вятърна и слънчева енергия, докато за тях не бе обявена преференциална цена.
За производителите на ток от вятър и слънце остава новината, че ще продължат да получават сравнително добри цени за продукцията си. Поне докато не влязат в сила подготвяните промени в законодателството ни. Тогава може да се наложи ДКЕВР да направи нова корекция в цените, и то в посока надолу.
А докато комисията и инвеститорите се джавкат за проблемите си и бизнесът търси повече преференции за вложенията си, то за всички потребители остава надеждата новите цени на зелената енергия да останата поносими.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване