03/13/11 17:23
(http://www.klassa.bg/)

В 11 хърватски града поискаха предсрочни избори

Повече от хиляда души (а според някои източници близо 3000 човека) протестираха в хърватската столица Загреб в събота вечер с искания за смяна на премиера на страната Ядранка Косор и за обявяване на парламентарни избори, съобщи „Бета“. Подобни демонстрации, но по-малки, имаше и в Задър, Вировитица, Славински брод, Риека и други. Протестиращите в Загреб, организирани чрез Фейсбук, първо се опитаха да стигнат до сградата на правителството на площад „Марков търг“, където демонстрациите са забранени, но бяха възпрепятствани от полицейски кордони. Със скандирания „Яцо, отивай си!“, „ХДС – крадци! и „Избори, избори!“ събралите се достигнаха до сградите на държавния съд и организацията за борба с корупцията и организираната престъпност, като викаха „Хванете мафията“ и „Искаме правосъдие“. Демонстрантите носеха плакати „300 000 безработни, 70 000 без заплати, капитализъм – не, благодаря“ „Обща стачка“ и „Обичам Хърватия, не в ЕС“. После те запалиха свещи пред сградата на японското посолство в памет на жертвите на земетресението.
Лидерът на протестиращите Иван Пернар бе задържан от полицията за нарушаване на съдебна заповед, чрез която му се забранява да влиза на главния площад в Загреб. Пернар бе освободен, след като бе разпитан в полицията. От там съобщиха, че ще повдигнат обвинения срещу него. Нови протести са предвидени и за следващата събота.
Преди това президентът Иво Йосипович проведе разговори с лидерите на парламентарно представените партии с цел да намали напрежението заради сериите от антиправителствени протести от началото на февруари, коментира АФП. „Целта на срещата е да се намери най-добрият начин, по който да се постигнат най-важните цели – реформите, приключването на преговорите за присъединяване към ЕС и демократичното провеждане на избори“, заяви Йосипович пред журналисти. “Повечето от партиите биха искали датата за изборите да бъде определена тази есен, но (управляващият) Хърватски демократичен съюз мисли по друг начин“, добави той.
Самата Ядранка Косор заяви, че изборите „ще се състоят до края на 2011г., въпреки че законовият краен срок е март 2012 г.“.
„Ако изборите се свикат сега, както искат някои, няма шанс да приключим преговорите с ЕС, тъй като техническо правителство не може да води такива разговори“, каза Косор.
Премиерът няколко пъти заяви, че изборите ще се проведат, след като преговорите за влизане на страната в ЕС приключат, като правителството се надява това да стане до юли.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване