03/13/11 15:59
(http://www.klassa.bg/)

Зонирането е необходимо, грешна беше обосновката

Елен Герджиков, общински съветник от ГЕРБ

Новото зониране на София е абсолютно необходимо. Подобна промяна не е правена от 1998 г. Още по-важно е, че някои от решенията, взети за зоните през 1998 г. , не са осъществени на практика, т.е. не е изпълнено решението на Столичния общински съвет отпреди повече от 12 години. Например, тогава е решено жк „Банишора“ да мине от четвърта в трета зона, но през всичките години са събирани пари за четвърта зона, т.е. на хартия хората са живеели в трета зона, но са плащали като за друга зона, което е технически пропуск.
Затова личното ми мнение е, че новото зониране е справедливо и необходимо. Друг въпрос е обаче за размера на данъка. Това са две съвсем различни неща. В каква зона живее даден човек се определя чрез зонирането и досегашното беше абсолютно несправедливо. Типичен пример е жк „Младост“ 1 и 2, които са в различни зони, а в действителност са една категория, еднакви жилищни комплекси, с еднакви условия. Не може блоковете в „Младост“ 1 да са в трета зона, а „Младост“ 2 - в четвърта. Не е справедливо. Още повече че в „Младост“ 2,3 и 4 се направиха много неща през последните години. Нямам предвид само метрото, а и редица други подобрения, в които са инвестирани обществени средства. Например, в Околовръстното шосе също се влагат обществени средства. Точно затова новото зониране категорично трябва да бъде направено. Друг е въпросът обаче как се отразява на размера на данъка. Имаше пропуски в решението. Ние, общинските съветници, не бяхме информирани промяната до какви реални, нетни резултати ще доведе. Колко точно ще се вдигне данъкът на хората. Даже бих казал, че някои от нас изпаднаха в заблуждение. Не мога да твърдя, че вината е лично на зам.-кмета Минко Герджиков, но тя със сигурност е на хора от администрацията. В случая става въпрос за следното и то е, че в обосновката на решението има пропуски, а тя се дава от администрацията. Заради тези пропуски последва неправилното информиране на общинските съветници, а оттук и неправилното информиране на хората.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване