03/13/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Нашите централи не са в сеизмични райони

Като цяло площадките и на АЕЦ „Козлодуй”, и на бъдещата „Белене” не са сеизмично активни, каза вчера пред БНР председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. Заради това се отчитат евентуални въздействия от най-близките възможни сеизмични центрове, като най-близък е този на румънския окръг Вранча. За двата аварирали японски реактора в централите „Фукушима 1“ и „Фукушима 2“ Цочев обясни, че металната обшивка на блоковете е цяла, а взривът е бил извън нея. Основният проблем за аварията в блоковете бе не самото земетресение, а цунамито, което се образува след него, заяви вчера Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум. Той обясни, че приливната вълна е била причината да се прекъсне електрозахранването, заради това не са сработили защитите на реактора.
Председателят на АЯР добави, че има открити два изотопа на йод и цезий в района около площадката, което е признак, че реакторите частично са се разхерметизирали.
В АЕЦ „Козлодуй“ е невъзможно да се случи подобна авария, категорични бяха и от централата вчера. Причината е, че реакторите в Япония работят по коренно различна технология от тази на българските блокове. В АЕЦ „Козлодуй“ има сформиран кризисен щаб, който да уведомява министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за ситуацията в Япония. Централата има три отделни системи за безопасност, всяка от които има независимо елзахранване, съобщиха от АЕЦ-а. В новите поколения реактори има защита в случай, че се стопи ядрото на блока. Тогава стопеният метал би се събирал в специални басейни, без да уврежда природата, обясни Манчев. Тази уникална технология ще бъде приложена при изграждането на блоковете за АЕЦ „Белене“, уточни експертът.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване