03/13/11 18:38
(http://www.klassa.bg/)

Фандъкова спира решението за презониране на София

Соня Стамболийска
sonya_stam@yahoo.com

Ще внеса в Столичния общински съвет доклад за спиране на решението за промяна на данъчните зони в София. Това заяви вчера кметът на града Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че решението е мотивирано от факта, че хората не трябва да си мислят, че общината работи „на тъмно“.
Вчера сутринта зам.-кметът по финанси в столицата Минко Герджиков е депозирал оставката си с мотив „поемане на лична отговорност“. Фандъкова обясни, че ще изчака проверката по случая със завишените данъци на някои граждани да приключи изцяло и тогава ще вземе решение за оставката на Герджиков. Тя добави, че със сигурност имало служители от екипа на зам.-кмета, които също имат вина за станалото, но и за тях решението ще бъде взето след края на проверката.
Самият Герджиков коментира пред „Фокус“, че промяната на зоните за определянето на данъчните оценки на имотите е едно правилно решение, подчинено изцяло на икономическата логика. “София не е същата, каквато е била през 1998 година. Имаме промени в пазарните цени на имотите и оттам те трябва да се отразят в данъчните оценки“, добави той. Според него пропускът е свързан с това, че столичани не са били достатъчно добре информирани за това, което ще се промени. „Тъй като възникна едно сериозно напрежение, свързано с темата, искам да направя необходимите стъпки това напрежение да не бъде прехвърляно към г-жа Фандъкова, тъй като аз съм авторът на това предложение за промяната”, коментира Герджиков. Той обясни, че на места се е натрупало по-голямо увеличение от това, което предварително са обявили от общината поради техническа грешка.
Йорданка Фандъкова съобщи още, че според първите резултати от проверката за начина на изчисление на данъците в София е станало ясно, че в някои места на града те надвишават предварително обявените нива и проценти. „Въвеждането на новите зони е правилно и безалтернативно решение“, заяви тя. Но добави, че целта на въвеждането на новите зони не е обяснена добре на хората. Затова на заседанието на СОС в четвъртък ще бъде разгледан въпросът за спирането на решението за презониране на София. Това означава, че до края на година хората ще плащат същите данъци, които са плащали досега според решението за зониране на столицата от 1998 г. Фандъкова обяви, че след решението на съвета тази седмица общината ще има готовност да преизчисли данъците на база на досега действащото решение и до неделя хората ще получат съобщения. Тези, които са платили по-високи суми от данъчните вноски, ще могат да си получат парите обратно, или ще има бъдат приспаднати от следващите вноски. Изключение обаче ще бъде част от кв. „Банишора“, в който според столичния кмет е допусната грешка още в зонирането през 1998 г. и са били предвидени по-ниски данъци. Затова сега те са получили увеличение на данъците със 78%. От увеличените данъци там са засегнати около 19 хил. души. Фандъкова добави, че данъчната кампания върви добре, като на ден влизали по 3 млн. лева в хазната. Тя каза, че решението за създаване на данъчна карта е правилно, защото не можело на една и съща улица да се плащат различни данъци. Фандъкова коментира още, че всеки, който има вина за скандала с презонирането, ще си понесе отговорността.
Кметът на София обяви още, че макар и тази година да се спира решението за презониране на столицата, то ще важи от следващата година. „Ако за мен основното нещо бяха изборите, ние нямаше да вземем решение за презониране на столицата. Ако за мен важни бяха изборите, тогава в последната година и половина не трябваше да работим“, обясни Фандъкова.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване