03/14/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

12% признават за "плащане на ръка" на пътни полицаи

Мила Григорова, „Галъп интернешънъл“
специално за „Класа“

Малко над една десета от активните шофьори у нас признават, че в последната една година са плащали пари „на ръка” на пътни полицаи, за да избегнат глоби и други наказания. Данните са от специалното национално-представително проучване на ББСС „Галъп интернешънъл” по поръчка на в. „Класа”.
Миналата седмица публикувахме първите данни от специалното проучване на тема поведение на шофьорите по родните пътища. Според данните половината от активно шофиращите признават за един или друг вид пътно нарушение, като най-често признавано провинение беше карането с над 30 км/ч превишение на позволената скорост.
Въпреки че около половината шофиращи у нас признават за пътни нарушения, едва една пета са били глобявани от полицията чрез акт или фиш. 11% са били глобени с фиш, а 8% - с по-тежкото наказание – акт. Най-често глобявани през изминалата година са най-младите шофьори – между 18 и 25 години, жителите на малките градове, столичаните и високостатусните българи. Делът на глобяваните сред тези групи достига до около 23-25% (при средно за страната 19%).
Понастоящем около 14% от активните шофьори у нас признават, че са им отнемани контролни точки и разполагат с по-малко от пълния набор точки (39 при шофьори с достатъчно стаж зад воланата и 27 при т.нар. млади шофьори). Най-висок дял шофьори наказвани с намаляване на броя на контролните точки регистрираме сред мъжете, представителите на възрастовата група 26-40 години, както и т.нар. модерни българи.
При 50% от шофьорите, които открито признават, че са нарушавали правилата за движение по пътищата и едва 19% глобени чрез актове или фишове, резонен остава въпросът за това какъв процент от българите са „почерпили” пътните полицаи, за да избегнат отнемането на контролни точки и/или книжката и по-високите глоби.
Малко над една десета от активните шофьори у нас не крият, че са се разплащали с органите на реда по пътищата на ръка по неофициален път. Други 8% отказват да отговорят на въпроса. Цели 19% от шофьорите между 18- и 25-годишна възраст признават, че са дали пари на ръка на катаджии, за да отърват акта. Същият процент регистрираме и сред столичаните. 16% от „модерните” и високостатусните българи също признават за „почерпка” на пътни полицаи.
Въпреки масово разпространените критики за женското шофиране дамите шофьорки най-рядко попадат сред глобяваните за нарушения на Закона за движение по пътищата. 84% от представителките на нежния пол зад волата не са били глобявани нито с акт, нито с фиш в последната година (което е значително над средното за страната). Едва 7% от тях (при средно за страната 14%) са с намален брой контролни точки, а дамите, които са давали пари на ръка на пътни полицаи, са с 4 процентни пункта под средното за страната.



Изследването е проведено през първите дни на месец февруари, национално представително е и обхваща 1011 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване